Νέα Υόρκη: Παραμένουν κλειστά τα εστιατόρια – Τριπλάσιος ο αριθμός των νεκρών

Νέα Υόρκη: Παραμένουν κλειστά τα εστιατόρια – Τριπλάσιος ο αριθμός των νεκρών
Άνδρας με μάσκα στη Νέα Υόρκη AP

Αναβάλλεται η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων των εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, που αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου. Ο δήμαρχος δεν διευκρίνισε πότε θα επαναλειτουργήσουν.

Ανησυχώντας για τις διαστάσεις που λαμβάνει η πανδημία του νέου κορονοϊού σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναβάλλεται» η επαναλειτουργία των κλειστών χώρων των εστιατορίων, που αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου.

«Δεν είναι τώρα η στιγμή για να ξεκινήσουμε. Παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας (…) και ανησυχούμε όλοι βλέποντας ότι το να τρως στο εσωτερικό ενός εστιατορίου έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ντε Μπλάζιο δεν διευκρίνισε πότε θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια αυτά. Να σημειωθεί ότι τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ δεν πρόκειται να ξανανοίξουν πριν από τον Ιανουάριο του 2021. «Δεν θα είναι για πάντα, είναι μόνο μια αναβολή. Πρέπει να περιμένουμε, να έχουμε την απόδειξη ότι μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια», επέμεινε.

Η αμερικανική μεγαλούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της πανδημίας και μετρά 22.000 νεκρούς από τον νέο κορονοϊό. Την τελευταία περίοδο τα κρούσματα μειώθηκαν θεαματικά, αλλά η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας γίνεται με διστακτικά βήματα, ιδίως επειδή η επιδημία αναζωπυρώνεται το διάστημα αυτό στις νότιες και δυτικές Πολιτείας. Σήμερα, μόνο 40 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία και μόνο το 1% όσων εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.

Οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων λειτουργούν κανονικά από τις 22 Ιουνίου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην συνωστίζονται οι πελάτες. Την ίδια ημέρα επαναλειτούργησαν τα κομμωτήρια, καθώς και πολλά άλλα καταστήματα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Στις δημοτικές παραλίες, ιδίως στις πολυσύχναστες του Κόνεϊ Άιλαντ, επιτρέπεται από σήμερα το μπάνιο.

Ο δήμαρχος είπε εξάλλου ότι σκοπεύει να ανοίξει μέχρι την 1η Αυγούστου και 15 δημοτικές πισίνες.

Τριπλασιάστηκαν οι νεκροί στη Νέα Υόρκη

Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε τουλάχιστον 122.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια «φυσιολογική» χρονιά, ήτοι 18% περισσότερους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση Jama Internal Medicine.

Όμως, δεν πρόκειται παρά για έναν μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο: η αυξημένη θνησιμότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή στις μεγάλες εστίες την άνοιξη, αρχής γενομένης από τη Νέα Υόρκη: η πόλη θρήνησε τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα και έως και επτά φορές περισσότερους κατά την κορύφωση της επιδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, εβδομάδα ανά εβδομάδα, την οποία συντόνισαν ερευνητές του πανεπιστημίου Yale.

Στη Νέα Υόρκη, ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με ένα δημογραφικό μοντέλο που βασίζεται σε προηγούμενα έτη, ήταν 13.000 για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Ωστόσο, καταγράφηκαν 38.170 θάνατοι.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο επίσημος απολογισμός της Covid-19 είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί, καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία.

Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που αποδόθηκαν επισήμως στην Covid-19, καθώς σε πολλούς ανθρώπους που τελικά πέθαναν δεν είχαν διεξαχθεί εξετάσεις, αλλά κι επειδή ο τρόπος συμπλήρωσης των πιστοποιητικών θανάτου δεν ήταν εναρμονισμένος σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, ένα ποσοστό 22% της αυξημένης θνησιμότητας δεν συνδεόταν επισήμως με τον κορονοϊό.

Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Αριζόνα, που είχαν πληγεί ελαφρύτερα την άνοιξη (ωστόσο, σήμερα είναι οι ενεργότερες εστίες της νέας έξαρσης), έχουν τις χειρότερες επιδόσεις: ποσοστό άνω του 50% της αυξημένης θνησιμότητας δεν εξηγείτο και δεν είχε καμία επίσημη διασύνδεση με την Covid-19.

«Η διαφορά μεταξύ του επίσημου απολογισμού της Covid-19 και της συνολικής μη φυσιολογικής θνησιμότητας ελαττώθηκε με τον χρόνο και σχεδόν εξαφανίστηκε σε ορισμένες περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη. Όμως, η αξιοπιστία του επίσημου απολογισμού διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των πολιτειών», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάνιελ Ουάινμπεργκερ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα