ΗΠΑ: Κρίνεται το μέλλον του δικαιώματος στην άμβλωση

ΗΠΑ: Κρίνεται το μέλλον του δικαιώματος στην άμβλωση
Ο γερουσιαστής του Κάνσας Eric Rucker, προτείνει τροποποίηση του κρατικού συντάγματος για την άμβλωση AP

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει νομοσχέδιο που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει σήμερα το νομοσχέδιο της πολιτείας της Λουιζιάνας το οποίο περιορίζει πολύ την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα που θεωρείται τεστ για τους νέους δικαστές που διορίστηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο της Λουιζιάνας μοιάζει με αυτό του Τέξας, το οποίο ακυρώθηκε το 2016 από το Ανώτατο Δικαστήριο επειδή κρίθηκε πολύ περιοριστικό.

«Η Λουιζιάνα αψήφησε ανοικτά την απόφαση του Δικαστηρίου», κατήγγειλε η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος του Κέντρου Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί τους ενάγοντες.

Όμως μετά το 2016 ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ διόρισε δύο νέους, συντηρητικούς δικαστές σε σύνολο εννέα.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο με τη νέα του σύνθεση ανατρέψει την απόφαση του 2016, αυτό ίσως σημαίνει ότι είναι έτοιμο να ανατρέψει και την ιστορική απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

«Αυτό ίσως να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για (την απόφαση) Ρόου», επιβεβαίωσε η Κέλι Ρόμπινσον, στέλεχος της ισχυρής οργάνωσης Planned Parenthood. Για την ίδια «το δικαίωμα στην άμβλωση κρέμεται από μία κλωστή» στις ΗΠΑ.

Ο διορισμός δύο συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο ενίσχυσε την αποφασιστικότητα των αντιπάλων των αμβλώσεων. «Προχωράμε με ελπίδα στην καρδιά και εμπιστοσύνη προς το Δικαστήριο», παραδέχθηκε η πρόεδρος της οργάνωσης United for Life Κάθριν Γκλεν Φόστερ.

Στόχος του είναι να προστατεύσει τις γυναίκες

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του τον Ιούνιο, λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ που έχει προσελκύσει τους πιο δεξιούς, χριστιανούς ψηφοφόρους τασσόμενος ανοικτά κατά των αμβλώσεων, δεν θα χάσει την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη νίκη του, στην περίπτωση του που το Δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της Λουιζιάνας.

Εξάλλου η κυβέρνησή του στηρίζει την πολιτεία αυτή η οποία το 2014 υιοθέτησε νομοσχέδιο που αναγκάζει τους γιατρούς που κάνουν αμβλώσεις να συνεργάζονται με κάποιο νοσοκομείο το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από το σημείο που θα γίνεται η επέμβαση.

Έχει στόχο «να προστατεύσει τις γυναίκες», εξήγησε η βουλευτής Κατρίνα Τζάκσον, που νιώθει «περήφανη» που προώθησε το νομοσχέδιο αυτό. «Στόχος είναι οι γιατροί να συνεργάζονται με κάποιο νοσοκομείο, ώστε σε περίπτωση επιπλοκών να μπορούν να κάνουν εισαγωγή σε αυτό», πρόσθεσε.

«Δεν είναι αλήθεια», απάντησε η Κάθαλιν Πίτμαν, η οποία διαχειρίζεται τα κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού Hope Medical Group στο Σρέβεπορτ. Οι αρχές, που έχουν υιοθετήσει 89 περιοριστικά μέτρα για τις αμβλώσεις από το 1973, «ελπίζουν απλώς η Λουιζιάνα να γίνει η πρώτη πολιτεία που δεν προσφέρει πρόσβαση στις αμβλώσεις», εκτίμησε.

Αν τελικά ισχύσει το νέο νομοσχέδιο στη Λουιζιάνα, όπου κάθε χρόνο γίνονται περίπου 10.000 αμβλώσεις, μόνο ένας γιατρός και μία κλινική θα μπορούν να κάνουν την επέμβαση αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα