ΗΠΑ: Νέο εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν

default image

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει εκστρατευτικό σώμα 25.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν το 2008 για να αντιμετωπίσει την εξέγερση των Ταλιμπάν

“Μαθαίνω απ’ τα λάθη μου. Τα επαναλαμβάνω με κλειστά μάτια”. Η ρήση του Γούντι Άλεν ταιριάζει γάντι στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι προβλέπει να διατηρήσει ένα ενισχυμένο εκστρατευτικό σώμα 25 χιλιάδων στρατιωτών στο Αφγανιστάν στη διάρκεια του προσεχούς έτους για να αντιμετωπίσει την εξέγερση των Ταλιμπάν. Η αερομεταφερόμενη 101η μεραρχία θα αποτελείται από ένα γενικό επιτελείο και μία μάχιμη ταξιαρχία που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες που θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό ”
αντικατοπτρίζει τη συνεχή δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρούν δύο εκστρατευτικά σώματα στο Αφγανιστάν ενώ θα αποστέλλουν και νέα στρατεύματά τους για να υποστηρίζουν τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις εάν χρειαστεί” , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπράιαν Ουάιτμαν.Παρά τις ανάγκες των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς αποφάσισε τον Ιανουάριο να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Έτσι, οι ΗΠΑ δείχνουν εγκλωβισμένες σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να ελέγξουν. Αν η νίκη επί των Ταλιμπάν και επί του Σαντάμ ήταν εύκολη υπόθεση, η εδραίωση της εξουσίας των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ αποδεικνύεται ένας λαβύριθος από τον οποίο η υπερδύναμη δεν μπορεί να βγει, χωρίς να ταπεινωθεί το γόητρό της. Έτσι συνεχίζει να αποστέλλει στρατεύματα και να παραλαμβάνει φέρετρα, συνεχίζοντας μια αδιέξοδη πολιτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα