ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής στο Δικαιοσύνης πρώην υπουργός του Τζορτζ Μπους

Στιγμιότυπο από το 1991 και την ορκωμοσία του Ουίλιαμ Μπαρ ως υπουργού Δικαιοσύνης με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους
Στιγμιότυπο από το 1991 και την ορκωμοσία του Ουίλιαμ Μπαρ ως υπουργού Δικαιοσύνης με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ASSOCIATED PRESS

Ο Ρεπουμπλικανός νομικός θα πάρει τη θέση του Τζεφ Σέσιονς, που απομακρύνθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Θα είναι αρμόδιος για την ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγεται για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως διορίζει στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης τον Ουίλιαμ Μπαρ, έναν ρεπουμπλικανό νομικό ο οποίος είχε διατελέσει και πάλι υπουργός Δικαιοσύνης στην αρχή της δεκαετίας του 1990 επί προεδρίας Τζορτζ Χ. Ου. Μπους.

«Τον είχα βάλει εξαρχής στην κορυφή της λίστας», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο και χαρακτήρισε τον Μπαρ «καταπληκτικό» και «λαμπρό». Ο Μπαρ θα αντικαταστήσει τον Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο ο πρόεδρος έπαυσε τον περασμένο μήνα. Ως επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα είναι επίσης αρμόδιος για την ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγεται για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές.

Αν ο διορισμός του επικυρωθεί από τη Γερουσία, ο Μπαρ θα αναλάβει καθήκοντα από τον Μάθιου Γουίτακερ, ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού Δικαιοσύνης αφότου ο Τραμπ έπαυσε τον Σέσιονς. Ο Γουίτακερ ήταν ο προσωπάρχης του Σέσιονς.

Ο Μπαρ είχε υποστηρίξει την αμφιλεγόμενη απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον Μάιο του 2017, όταν ο Κόμεϊ διεξήγε την έρευνα για τη Ρωσία.

Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ανέλαβε την έρευνα ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ.

Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να ερευνηθούν ενδεχόμενα αδικήματα από την αντίπαλο του Τραμπ κατά την προεδρική εκστρατεία, την Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον, απ' ό,τι να ερευνηθεί ενδεχόμενη συμπαιγνία ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία.

Ο Μάλερ είναι Ρεπουμπλικάνος και είχε διοριστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενστιν.

Ο Μπαρ έχει δηλώσει πως πολιτικές δωρεές δείχνουν ότι η ομάδα των εισαγγελέων του Μάλερ γέρνει προς τα αριστερά. Στο Twitter, ο Τραμπ τους αποκαλεί «17 θυμωμένους Δημοκρατικούς».

«Θα ήθελα απ' αυτόν να έχει περισσότερη ισορροπία σ' αυτή την ομάδα», είχε δηλώσει ο Μπαρ στην Washington Post τον Ιούλιο του 2017.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μπαρ θα έχει την τελική ευθύνη για τη ρωσική έρευνα, εκτός αν αρνηθεί αυτή την αρμοδιότητα. Ο Σέσιονς είχε αυτοαποκλειστεί από την επίβλεψη της έρευνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τραμπ παραίτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Νέα πυρά Τραμπ κατά Σέσιονς: "Δεν έχω υπουργό Δικαιοσύνης"

Ο Τραμπ ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να κλείσει την έρευνα για τη Ρωσία

SHARE: