ΗΠΑ: Ψίχουλα για τους πρόσφυγες του Ιράκ

default image

Σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα υπολογίζει το κόστος του πολέμου στο Ιράκ για τις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου

Σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα υπολογίζει το κόστος του πολέμου στο Ιράκ για τις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, μία διακομματική υπηρεσία της αμερικανικής βουλής.

Ο υπολογισμός αυτός σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν για τον πόλεμο περίπου 333 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα, 14 εκατομμύρια την ώρα, 231.000 το λεπτό ή 3.850 δολάρια το δευτερόλεπτο. Την ίδια ώρα η συνολική βοήθεια που η Ουάσιγκτον έδωσε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει άλλα 19 εκατομμύρια δολάρια. 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διέθεσαν και θα διαθέσουν συνολικά για τους πρόσφυγες στο Ιράκ, όσα διέθεσαν για τρεις ώρες πολέμου και το αίτημα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) για 85 εκατομμύρια δολάρια για τους μετανάστες από την χώρα ισοδυναμεί με τις δαπάνες για 6 ώρες πολέμου. 

Οι οργανώσεις παροχής βοήθειας κάνουν λόγο για περίπου 4 εκατομμύρια άτομα που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους μετά την αμερικανική εισβολή. Οι μισοί από αυτούς πήγαν σε γειτονικές χώρες. Περίπου 60,000 Ιρακινοί κάθε μήνα εγκαταλείπουν τις εστίες τους μόνο εξαιτίας της αποσχιστικής βίας και η μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια είναι η ασφάλεια που παρέχεται στα στρατόπεδα να μην οδηγεί σε μονιμότητα σε ότι αφορά στην παραμονή. 

Οι αριθμοί των προσφύγων και των εκτοπισμένων στο Ιράκ κάνουν τους 750.000 Παλαιστίνιους που έφυγαν από τα σπίτια τους, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, να ακούγονται σαν ένας πολύ μικρός αριθμός. “Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε μία αύξηση του αριθμού όσων εγκαταλείπουν τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας και εμφανίζονται σε στρατόπεδα που δημιουργούνται ξαφνικά”, δηλώνει ο εκπρόσωπος της UNHCR, οι εκκλήσεις της οποίας για αύξηση των κονδυλίων βοήθειας για το Ιράκ στα 123 εκατομμύρια δολάρια έχουν μέχρι στιγμής χλιαρή αποδοχή. 

Πολλοί ιρακινοί ανεξαρτήτως εθνικότητας προσπαθούν να καταφύγουν σε στρατόπεδα στις τρεις επαρχίες του ημιαυτόνομου Κουρδιστάν, όμως οι αρχές της περιοχής τους σταματούν στα σημεία εισόδου, ενώ για όσους είναι ήδη μέσα, ακούγονται σοβαρά παράπονα.

 Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ένα από τα στρατόπεδα οι φιλοξενούμενοι έχουν ορίσει περιπολίες για να ελέγχουν ότι κανείς από αυτούς δεν πηγαίνει στην πόλη Σουλεϊμανίγια το βράδυ, όπου μετά από τις καταγγελίες κατοίκων για αύξηση των κλοπών και των ληστειών και άλλων εγκλημάτων, έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν μόνο από την Κυριακή έως την Τετάρτη αλλά τους απαγορεύεται η προσέγγιση από Πέμπτη έως Σάββατο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα