ΗΠΑ – Τυφώνες: Ξεμένουν από ονόματα και στρέφονται στο ελληνικό αλφάβητο

ΗΠΑ – Τυφώνες: Ξεμένουν από ονόματα και στρέφονται στο ελληνικό αλφάβητο

Το "Wilfred" είναι το τελευταίο στη λίστα 21 ονομάτων για τους τυφώνες στον Ατλαντικό, με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων να έχει ήδη επιλέξει το ελληνικό αλφάβητο για την επόμενη ονοματοδοσία.

Ο Ατλαντικός βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στο μάτι των… κυκλώνων, αντιμετωπίζοντας ένα ιστορικό φαινόμενο, με τους πέντε κυκλώνες που τον σκεπάζουν για μόλις δεύτερη φορά στα χρονικά. Μετά τους Paulette, Sally , Teddy Vicky και Rene, είτε πρόκειται για τυφώνες, είτε για τροπικές καταιγίδες, είτε για τροπική ύφεση, ανεξάρτητα από το φαινόμενο και την έντασή του, στη λίστα των 21 ονομάτων του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων έχει μείνει μόλις ένα όνομα, αυτό της -τελευταίας- κατηγορίας “W”.

Πρόκειται για τον Wilfred, τον τελευταίο στη σχετική λίστα η οποία έχει εγκριθεί για φέτος από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Αυτή τη στιγμή, με το Κέντρο να παρακολουθεί αρκετά διαφορετικά φαινόμενα τις τελευταίες ημέρες, περιμένοντας ένα εξ αυτών να “χτυπήσει” τον Ανατολικό Ατλαντικό. Αν σε ένα από αυτά τα φαινόμενα εκχωρηθεί το όνομα Wilfred, τότε η λίστα τελειώνει και το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων ξεμένει από ονόματα.

Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, αποφασίστηκε, για τους επόμενους τυφώνες να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό αλφάβητο, το οποίο θα δώσει και τρεις έξτρα επιλογές, αφού διαθέτει 24 γράμματα.

Η χρήση του για τυφώνες του Ατλαντικού είχε προηγηθεί μόλις μία φορά στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2005 με έξι ελληνικά ονόματα: Tropical Storm Alpha, Hurricane Beta, Tropical Storm Gamma, Tropical Storm Delta, Hurricane Epsilon and Tropical Storm Zeta.

Η “σύμβαση” ονομάτων με τις καταιγίδες του Ατλαντικού ξεκίνησε το 1953, με τον Μετεωρολογικό Οργανισμό να εγκρίνει έξι λίστες ονομάτων, που εναλλάσσονται κάθε χρόνο. Η φετινή λίστα θα χρησιμοποιηθεί ξανά το 2026, με εξαίρεση μερικά ονόματα που αποσύρονται. Για παράδειγμα, θεωρείται πιθανό το όνομα Laura να αποσυρθεί, λόγω των θανατηφόρων του χτυπημάτων, στερώντας τη ζωή 50 ανθρώπων.

Τα ονόματα των Τυφώνων στις ΗΠΑ βάσει του ελληνικού αλφάβητου:

Alpha

Beta

Gamma

Delta

Epsilon

Zeta

Eta

Theta

Iota

Kappa

Lambda

Mu

Nu

Xi

Omicron

Pi

Rho

Sigma

Tau

Upsilon

Phi

Chi

Psi

Omega

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα