ΗΠΑ: Τραμπικός βουλευτής κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής

Διαβάζεται σε 2'
ΗΠΑ
U.S. Capitol Building AP Photo Andrew Harnik

Ο Ματ Γκετζ, βουλευτής της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων και υποστηρικτής του Τραμπ, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά την ψήφιση του έκτακτου νομοσχεδίου για την αποφυγή οικονομικού shutdown

Βουλευτής της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, ο Ματ Γκετζ, κατέθεσε τη Δευτέρα (2/10) πρόταση μομφής εναντίον του Ρεπουμπλικάνου πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθ, με σκοπό να αποπεμφθεί από το αξίωμά του.

Η διαδικασία, πολύ σπάνια στην αμερικανική κοινοβουλευτική ιστορία, ακολουθεί την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου έκτακτης χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, γεγονός που απέτρεψε τη δημοσιονομική παράλυση της χώρας και στο οποίο εναντιώθηκαν σθεναρά πολλοί συντηρητικοί.

Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τον κ. Γκετζ, ο οποίος εκλέγεται στη Φλόριντα, θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. “Προχώρα!”, αντέδρασε αμέσως, σε αδιάλλακτο τόνο, ο κ. Μακάρθι μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter).

Πολιτικά προσκείμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Γκετζ κατηγορεί τον κ. Μακάρθι πως σύναψε “μυστική συμφωνία” με τον Δημοκρατικό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό.

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εναντιώνεται στην εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για το Κίεβο, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και προχωρά σε μια σειρά από de facto βέτο στη Βουλή για πολλά ζητήματα, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο συγκεκριμένο σώμα του Κογκρέσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο 58χρονος Κέβιν Μακάρθι εξελέγη “speaker” με μεγάλη δυσκολία τον Ιανουάριο εξαιτίας αυτής της πολύ ισχνής πλειοψηφίας. Για να αναλάβει το αξίωμα αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις σε περίπου 20 τραμπιστές, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης της δυνατότητας σε οποιοδήποτε μέλος τους να κινήσει διαδικασία αποπομπής του.

Η εν λόγω πρόταση μομφής για να υιοθετηθεί θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για να παραμείνει στη θέση του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μάλλον θα χρειαστεί υποστήριξη των Δημοκρατικών. Στις τάξεις της συμπολίτευσης, ωστόσο, δεν θεωρείται δεδομένο απολύτως τίποτα. Στο κόμμα του Μπάιντεν η συζήτηση για το αν ο Μακάρθι αξίζει ή όχι να υποστηριχθεί και να παραμείνει στο αξίωμα, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα