ΗΠΑ – Βίντεο: Αστυνομικός σκότωσε γυναίκα που είχε καλέσει ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Διαβάζεται σε 4'
ΗΠΑ – Βίντεο: Αστυνομικός σκότωσε γυναίκα που είχε καλέσει ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας
youtube

Σοκαριστικές εικόνες κατέγραψε η κάμερα σώματος αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε 27χρονη. Είχε μόλις καλέσει σε βοήθεια για ενδοοικογενειακή βία

Οργή προκαλούν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως από τη δολοφονία 27χρονης στο Λος Άντζελες από αστυνομικό στις αρχές Δεκέμβρη, λίγα λεπτά αφότου κάλεσε για βοήθεια καθώς δεχόταν βίαιη επίθεση από πρώην σύντροφό της.

Οι αρχές του Λος Άντζελες έδωσαν την Παρασκευή (29/12) στη δημοσιότητα υλικό από τις κάμερες σώματος ενός αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα την 27χρονη Niani Finlayson, η οποία είχε καλέσει το 911 για βοήθεια κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας.

Το υλικό από την κάμερα που κατέγραψε τα όσα εξοργιστικά συνέβησαν στις 4 Δεκεμβρίου δείχνει ότι ο αστυνομικός Ty Shelton πυροβόλησε την Finlayson τέσσερις φορές μέσα σε περίπου τρία δευτερόλεπτα από την είσοδό του στο σπίτι της.

Κατακραυγή

Η δολοφονία στο Λάνκαστερ, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της κομητείας του Λος Άντζελες, προκάλεσε εθνική κατακραυγή την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει ο Guardian, με ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων να διερωτώνται γιατί οι ένστολοι δεν κατάφεραν να αποκλιμακώσουν την ένταση στο σπίτι και αντ’ αυτού χρησιμοποίησαν βία και σκότωσαν τη γυναίκας που είχε ζητήσει τη βοήθειά τους και ήταν θύμα κακοποίησης.

Το τοπικό γραφείο του σερίφη (LASD) έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό υλικό από την κλήση στο 911 (αριθμό έκτακτης ανάγκης), το οποίο καταγράφει τη Finlayson να φωνάζει: “Δεν βγαίνει από το σπίτι μου … Δεν με αφήνει ήσυχη … Χρειάζομαι την αστυνομία εδώ αμέσως”. Ακούγεται να ουρλιάζει και να λέει επανειλημμένα στον άνδρα να φύγει από πάνω της. Ο δικηγόρος της οικογένειάς της δήλωσε ότι ο άνδρας ήταν ο πρώην σύντροφός της.

Το υλικό από τις κάμερες σώματος δύο αστυνομικών έδειξε ότι όταν έφτασαν έξω από το διαμέρισμα, άκουσαν μια γυναίκα να ουρλιάζει από μέσα. Όταν η Finlayson άνοιξε την πόρτα, η εννιάχρονη κόρη της στεκόταν δίπλα της και φάνηκε να λέει στους αστυνομικούς ότι ο άνδρας την είχε χτυπήσει – φαίνεται να λέει ότι την είχε “γρονθοκοπήσει” ή “σπρώξει”, αν και το γραφείο του σερίφη παραμόρφωσε τη φωνή της κόρης και τα σχόλιά της δεν διακρίνονται καθαρά.

Η 27χρονη εμφανίστηκε με ένα κουζινομάχαιρο και φαίνεται να λέει στους αστυνομικούς ότι ο πρώην φίλος της τους επιτέθηκε, λέγοντας ότι θα τον μαχαιρώσει γιατί είχε βλάψει την κόρη της. Μια γυναίκα αστυνομικός μπήκε πρώτη στο σπίτι και εκείνη και ο πρώην της μετακινήθηκαν στην απέναντι άκρη του δωματίου. Ο αστυνομικός που μετέπειτα πυροβόλησε ακολούθησε μέσα λίγο αργότερα. Πυροβόλησε τέσσερις φορές εναντίον της Finlayson σχεδόν αμέσως μόλις μπήκε, ενώ μάλιστα βρισκόταν κοντά η κόρη της. Η μικρή έτρεξε στην κουζίνα αφότου έπεσαν οι πυροβολισμοί και η μητέρα της έπεσε στο έδαφος.

Το LASD δεν έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τα επεισόδια που ακολούθησαν. Στο βίντεο φαίνεται ότι ο αστυνομικός είχε εισέλθει με ένα τέιζερ στο ένα χέρι και ένα πυροβόλο όπλο στο άλλο, αλλά δεν φαίνεται ότι ο ίδιος ή οι άλλοι δύο που βρίσκονταν στη σκηνή χρησιμοποίησαν “λιγότερο θανατηφόρα” όπλα ή άλλες τακτικές για την αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν ο εκείνος πυροβολήσει θανάσιμα την 27χρονη.

Το LASD ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Finlayson μεταφέρθηκε αργότερα σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Ο πρώην της, τον οποίο η αστυνομία δεν κατονόμασε, προέβαλε “αντίσταση”, ανέφερε το LASD, και συνελήφθη για κακοποίηση παιδιού και επίθεση εναντίον αστυνομικού, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή περαιτέρω έρευνας. Η οικογένεια της Finlayson δήλωσε ότι είχε τραυματίσει την ίδια και την κόρη της.

Εν τω μεταξύ, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αστυνομικός τραυματίζει θανάσιμα κάποιον. Στις 11 Ιουνίου 2020, σκότωσε τον Michael Thomas, 61 ετών, επίσης ενώ ανταποκρινόταν σε κλήση για πιθανή ενδοοικογενειακή βία. Εκείνος ο φόνος δεν καταγράφηκε από την κάμερα, αλλά η φίλη του θύματος δήλωσε αργότερα ότι είχαν μια λεκτική διαφωνία και ότι ο 61χρονος προσπάθησε να εμποδίσει τους αστυνομικούς να εισέλθουν στο σπίτι του. Ήταν μερικές εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και η οικογένειά του δήλωσε ότι φοβόταν ότι η αστυνομία θα τον σκότωνε. Ο 61χρονος ήταν άοπλος και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε στο στήθος. Δεν του ασκήθηκε δίωξη.

Οι συγγενείς του Finlayson κατέθεσαν αγωγή κατά του LASD και της κομητείας του Λος Άντζελες την περασμένη εβδομάδα. Η εννιάχρονη κόρη της Finlayson, Xaisha, η οποία ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια του πυροβολισμού και φαίνεται στο υλικό, δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Ήταν η καλύτερή μου φίλη. Ήταν πάντα εκεί για μένα. Είναι απίστευτο που έφυγε και δεν επιστρέφει. Μου λείπει η μαμά μου”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα