Υποβρύχια κάμερα «έπιασε» τον σπάνιο χορό ενός αγγουριού της θάλασσας

Διαβάζεται σε 2'
Υποβρύχια κάμερα «έπιασε» τον σπάνιο χορό ενός αγγουριού της θάλασσας
To αγγούρι της θάλασσας, την στιγμή που αρχίζει το χορό του. National Oceanic and Atmospheric Administration

Κάμερα υποβρύχιου τηλεχειριζόμενου όχηματος βαθέων υδάτων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ ‘συνέλαβε’ τον μαγικό χορό ενός αγγουριού της θάλασσας.

Τα ολοθουροειδή είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων (είναι η πιο πολυπληθής συνομοταξίας του ζωικού βασιλείου -το εχινο σημαίνει αγκάθι), με μακρύ σώμα.

Πιο γνωστά είναι ως «αγγούρια της θάλασσας», χάριν του σχήματος τους. Σε κάποιες χώρες της Ασίας είναι εδώδιμα και χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Πιστεύεται πως περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την επανόρθωση των ιστών.

Επίσης, ερευνάται η χρήση τους στη θεραπεία της ελονοσίας.

Το Ocean Explorer (υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο όχημα βαθέων υδάτων) του National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ ‘συνέλαβε’ ένα ολοθουροειδές να σηκώνεται αργά και να επιδίδεται σε έναν ασύλληπτο χορό, όπως εξερευνούσε και χαρτογραφούσε τον πυθμένα της θάλασσας στα ανοιχτά της πόλης Κόντιακ στην Αλάσκα.

Οι καταγραφές αυτές ανήκουν στο πλαίσιο του Okeanos Seascape, σειράς αποστολών εξερεύνησης ωκεανών, για τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τις ανεξερεύνητες και κακώς κατανοητές περιοχές βαθέων υδάτων ανοικτά της Αλάσκας.

Το ντοκουμέντο αναρτήθηκε στα social media της NOAA, με τη ‘λεζάντα’ «παρατηρήσαμε αυτό το αγγούρι της θάλασσας να σηκώνεται αργά από τον πυθμένα της θάλασσας και να ξεκινάει έναν μαγευτικό ‘χορό’».

Διευκρινίστηκε και ότι ο λόγος που χορεύουν τα θαλάσσια αγγούρια (ποια είναι τα εξελικτικά οφέλη αυτής της συμπεριφοράς) παραμένει άγνωστος.

Για την ιστορία, το είδος αυτό θεωρείται και εξαιρετικός μεζές, με την τιμή του να ξεπερνάει στα 3.000 δολάρια το κιλό. Είναι τόσο ακριβό, καθώς η υπεραλίευση έχει οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού.

Ελπίζουμε πως το video θα τερματίσει την όρεξη όσων θέλουν να το δοκιμάσουν ή το έχουν εντάξει στη διατροφή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα