Ιράκ: Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος

Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου AP

Ο ιρακινός στρατός κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη από το οποίο ξεκίνησε η ίδρυση του Χαλιφάτου πριν από τρία χρόνια

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε το κατεστραμμένο τέμενος αλ Νούρι στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, από το οποίο το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε την ίδρυση του "χαλιφάτου" του πριν από τρία χρόνια.

Η ανακατάληψη του ηλικίας 850 ετών τεμένους αυτού είναι μια συμβολική νίκη για τις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται εδώ και περισσότερους από οκτώ μήνες για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στο Ιράκ.

"Το κίβδηλο κράτος τους έπεσε", δήλωσε ο ταξίαρχος Γιαχία Ράσουλ στην ιρακινή κρατική τηλεόραση.

"Παρακολουθούμε το τέλος του ψευδοκράτους του Νταές" έγραψε στο Twitter ο Χάιντερ αλ Αμπάντι, πρωθυπουργός του Ιράκ, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. "Η επιστροφή του τεμένους αλ Νούρι και του μιναρέ αλ Χάντμπα στο ιρακινό έθνος συνιστά το τέλος" του ΙΚ, τόνισε.

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν το μεσαιωνικό τέμενος και τον διάσημο μιναρέ του αλ Χάντμπα πριν από μία εβδομάδα, όταν οι ιρακινές δυνάμεις άρχισαν να προωθούνται προς την περιοχή αυτή.

Οι ιρακινές αρχές αναμένουν οι συγκρούσεις να τερματιστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς το ΙΚ βρίσκεται πλέον παγιδευμένο σε μερικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Felipe Dana)

SHARE:

24Media Network