Ιράκ: 'Έπεσε' το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι

Ιράκ: 'Έπεσε' το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι

Στον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων πέρασε το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι, καθώς ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας κτιριακό συγκρότημα, απ' όπου αντιστέκονταν οι τζιχαντιστές

Οι ιρακινές δυνάμεις έθεσαν την Κυριακή (27/12) υπό τον έλεγχό τους στρατηγικής σημασίας κυβερνητικό κτίριο στο κεντρικό Ραμάντι, το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην δυτική πόλη, δήλωσε εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

"Η ανάληψη του ελέγχου του κτιριακού συγκροτήματος, πρώην έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης, σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν στο Ραμάντι", δήλωσε ο Σαμπάχ αλ-Νούμαν. "Το επόμενο στάδιο είναι να καθαρίσουμε σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν διάσπαρτοι στην πόλη εκρηκτικοί μηχανισμοί και νάρκες.

"Το κτιριακό συγκρότημα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο μας, δεν υπάρχουν μαχητές του ΙΚ μέσα στο κτίριο", τόνισε ο εκπρόσωπος των επίλεκτων ιρακινών δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος την Κυριακή και προέλασαν στο κέντρο του Ραμάντι, τη μεγαλύτερη πόλη 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης φθάνοντας προ των πυλών του κτιρίου που στέγαζε παλιά την κυβέρνηση, το οποίο τελούσε υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Με την υποστήριξη των αεροπορικών επιδρομών του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, οι επίλεκτες δυνάμεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ο ιρακινός στρατός είχαν εισέλθει σχετικά εύκολα την προηγούμενη Τρίτη στο κέντρο του Ραμάντι με στόχο την ανακατάληψη της πόλης. Ωστόσο, η προέλαση του στρατού καθυστέρησε τις τελευταίες ημέρες λόγω των εκρηκτικών μηχανισμών, των ελεύθερων σκοπευτών και των τζιχαντιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα οι ιρακινές δυνάμεις να κατευθύνονται με αργούς ρυθμούς προς την έδρα της επαρχιακής κυβέρνησης.

Ένα από τα άλλα εμπόδια στην ταχεία προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων ήταν η παρουσία των αμάχων, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνταν ως ανθρώπινη ασπίδα. Άμαχοι που κατάφεραν να διαφύγουν δήλωσαν ότι υπάρχουν ελάχιστα τρόφιμα για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Το Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της σουνιτικής επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, της μεγαλύτερης του Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η πόλη εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Ευφράτη μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα. Η ανακατάληψή του, αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Μάιο, είναι μια από τις πιο σημαντικές νίκες για τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις από τότε που οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας το 2014.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis
SHARE:

24Media Network