Ιράκ: Επιστολή διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρεσβευτή μετά τις επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας

Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία (ΦΩΤΟ Αρχείου)
Αεροπορικές επιδρομές στη Συρία (ΦΩΤΟ Αρχείου) AP

Οι αρχές του Ιράκ αποφάσισαν να αντιδράσουν διπλωματικά για την ενέργεια της Τουρκίας να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ κυνηγώντας αντάρτες του PKK.

Οι ιρακινές αρχές επέδωσαν την Τρίτη επιστολή διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη, που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών μετά τα πλήγματα της τουρκικής αεροπορίας σε βάσεις Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ.

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε "παραβίαση της κυριαρχίας" του Ιράκ. Οι επιδρομές δεν προκάλεσαν θύματα αλλά "τρομοκράτησαν τον πληθυσμό", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους από το 1984, έχει βάσεις οπισθοφυλακής στο βόρειο Ιράκ, οι οποίες επίσημα δεν επιτρέπονται αλλά στην πραγματικότητα είναι ανεκτές από τις αυτόνομες αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο τουρκικός στρατός διεξάγει τακτικά επιδρομές εναντίον αυτών των Τούρκων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ. Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, ο στρατός πραγματοποίησε επιδρομές στις περιοχές Καντίλ, Σιντζάρ και Χακούρκ, στο πλαίσιο της επιχείρησης "Νύχια του Αετού".

Το ΡΚΚ θεωρείται "τρομοκρατική" οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράκ, Τουρκία
SHARE: