Ιράκ: Πάνω από 400 οι νεκροί στις κινητοποιήσεις

Φωτιά σε διαδήλωση στη Βαγδάτη
Φωτιά σε διαδήλωση στη Βαγδάτη AP

Σε 408 υπολογίζονται πλέον οι νεκροί στις ακυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ με την κατάσταση να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις νέες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στη νότια πόλη Νασιρίγια, ενώ ήδη έχουν ξεπεράσει τους 400 οι νεκροί από τη βία στις μαζικές κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και εβδομάδες στο Ιράκ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άοπλοι νέοι.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μερικοί από αυτούς που τραυματίστηκαν κατά τις συγκρούσεις της Πέμπτης με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Νασιρίγια υπέκυψαν στα τραύματά τους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην πόλη αυτή σε τουλάχιστον 46 και αυτόν των νεκρών σε όλη τη χώρα από την 1η Οκτωβρίου σε 408, σύμφωνα με απολογισμό του πρακτορείου Reuters από τα στοιχεία που έχει συλλέξει από ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

ADVERTISING

Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τις συγκρούσεις την Παρασκευή στην πόλη αυτή. Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, καταδίκασε τις επιθέσεις στους διαδηλωτές και κάλεσε τους βουλευτές να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση, υπονοώντας προφανώς να επιδιώξουν μια αλλαγή ηγεσίας την ώρα που κλιμακώνεται η βία στην εξαντλημένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο Αλ Σιστάνι προέβη στην δήλωση αυτή μετά την αιματηρότερη ημέρα εδώ και εβδομάδες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράκ κατά τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυροβολήσει και σκοτώσει εκατοντάδες διαδηλωτές και οι συγκρούσεις έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται στις νότιες επαρχίες της χώρας.

Η κυβέρνηση "δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών, (...) το κοινοβούλιο, από το οποίο προέκυψε η σημερινή κυβέρνηση, πρέπει να επανεξετάσει τις επιλογές του και να κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον του Ιράκ", υπογράμμισε ο Σιστάνι σε κήρυγμά του που ανέγνωσε στην Κερμπάλα ο εκπρόσωπός του Άχμεντ αλ Σάφι και το οποίο μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράκ
SHARE:

24Media Network