Ιράκ: Πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου

Police examine the wreckage after a car bomb exploded in Basra, 420 km (261 miles) southeast of Baghdad March 17, 2013. REUTERS/Atef Hassan
Police examine the wreckage after a car bomb exploded in Basra, 420 km (261 miles) southeast of Baghdad March 17, 2013. REUTERS/Atef Hassan REUTERS

Αιματηρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ιράκ. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε σε τερματικό σταθμό λεωφορείου σε σιιτική περιοχή του Νότου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Γκάρματ Άλι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βορείως της Βασόρας.

Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο ένοπλοι σουνίτες μουσουλμάνοι έχουν εντείνει τις προσπάθειες υπονόμευσης της υπό σιιτική ηγεσία ιρακινής κυβέρνησης αυτό τον χρόνο.

Τρεις πηγές της αστυνομίας δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι. Όμως ο επικεφαλής της επαρχιακής επιτροπής ασφαλείας, Αλι Γκανίμ αλ-Μάλικι, τοποθετεί τον αριθμό των θυμάτων σε δέκα.

Ένα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετεί κυβερνητικά γραφεία, μέσα στη Βασόρα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει σχεδόν παραλύσει από τότε που αποχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις, πριν από ένα χρόνο και πλέον. Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δέχεται αντιδράσεις στο σουνιτικό κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, που συνορεύει με τη Συρία.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας υποστηρίζουν ότι ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους στην δυτική επαρχία Ανμπάρ και περνούν στη Συρία για να συνταχθούν με τους σουνίτες αντάρτες που μάχονται κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, το δόγμα του οποίου--οι Αλαουίτες--προέρχονται από το σιιτικό Ισλάμ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network