Ιράκ: Θύελλα αντιδράσεων για τη δολοφονία σουνίτη ηγέτη

default image

Οι σουνίτες φύλαρχοι της επαρχίας αλ Ανμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατο του ηγέτη τους Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα

Οι σουνίτες φύλαρχοι της επαρχίας αλ Ανμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατο του ηγέτη τους Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα, σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών που σκοτώθηκε σε επίθεση την Πέμπτη.

“Κατηγορούμε την αλ Κάιντα, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα πάρουμε εκδίκηση”, δήλωσε στο Ραμάντι ο αδελφός του Σέιχ Αχμαντ Αμπού Ρίσα, ο οποίος ορίσθηκε τη νύκτα από τους σουνίτες φυλάρχους αντικαταστάτης του Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα στην ηγεσία της “Εγερσης του αλ Ανμπαρ”, ενός συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 40 φυλές, οι οποίες έχουν κινητοποιηθεί κατά της Αλ Κάιντα στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι κατηγόρησε την Αλ Κάιντα για τη δολοφονία του Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα. “Το έγκλημα αυτό φέρει την υπογραφή των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της επαρχίας αλ Ανμπαρ”, δηλώνει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο ιρακινός πρωθυπουργός.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η δολοφονία θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ο Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τις συνθήκες της επίθεσης και δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως οι εγκληματίες θα συλληφθούν. Ο ιρακινός πρωθυπουργός καλεί, τέλος, όλα τα μέλη των φυλών και τους καλοπροαίρετους ανθρώπους να μην βοηθήσουν τους ξένους να διασπείρουν τη θρησκευτική βία στην επαρχία αλ Ανμπαρ. Ο Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα σκοτώθηκε χθες το απόγευμα μαζί με τρεις σωματοφύλακές του από έκρηξη βόμβας κοντά στην κατοικία του στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας αλ Ανμπαρ.

Μέλος της φυλής των αλ Ντουλάιμι, ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τις ήττες τις οποίες έχει υποστεί η αλ Κάιντα στην επαρχία αλ Ανμπαρ και αρχιτέκτονας της νέας στρατηγικής της συμμαχίας με τους πρώην αντάρτες εκ των σουνιτών, που παρουσιάσθηκε ως “επιτυχία” της αμερικανικής διοίκησης. Συνομιλητής των αμερικανών αξιωματούχων , είχε σφίξει το χέρι του προέδρου Μπους κατά τη διάρκεια της τελευταίας αιφνίδιας επίσκεψής του στο Ιράκ.

Ο Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα δολοφονήθηκε έναν ακριβώς χρόνο μετά την ίδρυση του συνασπισμού “Εγερση του αλ Ανμπαρ” και λίγες ώρες πριν από μια σημαντική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για το Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε “αποτρόπαια πράξη” τη δολοφονία, ενώ το Πεντάγωνο έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για “τραγική απώλεια”. Ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί χαρακτήρισε τον Σέιχ Αμπντούλ Σάταρ Αμπού Ρίσα “ιστορική φυσιογνωμία”, του μεγέθους εκείνων που ηγήθηκαν της επανάστασης κατά των βρετανών αποικιοκρατών το 1920 ή του πραξικοπήματος κατά της μοναρχίας το 1958. “Τα έργα του Σέιχ Αμπού Ρίσα μας ωθούν να ξεχάσουμε τις διχόνοιες και να εργασθούμε χέρι-χέρι εναντίον των δυνάμεων της άγνοιας και της τρομοκρατίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιρακινού προέδρου.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα