Ιράν: Εκτελέστηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε δυο μήνες το 2023

Ιράν: Εκτελέστηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε δυο μήνες το 2023
AP Photo/Amr Nabil

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν αυξήθηκε θεαματικά, ενώ κάνει λόγο για "φρικιαστική σεξουαλική βία και βασανιστήρια".

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τις αρχές του Ιράν μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στηλίτευσε χθες Πέμπτη (02/03) η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έρευνα της Αμνηστίας και του Abdorrahman Boroumand Center, ιρανικής οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τις ΗΠΑ, ανέδειξε πως οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν ιδίως μειονοτικούς —τουλάχιστον 14 Κούρδους, 13 Βελούχους και τουλάχιστον έναν Άραβα Αχουάζι—, έπειτα από την καταδίκη τους σε θάνατο σε «χυδαία άδικες δίκες», ενώ καταδίκασαν άλλους δέκα και πλέον στην εσχάτη των ποινών το πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Οι δύο ΜΚΟ επισημαίνουν πως ο αριθμός των εκτελέσεων αυξήθηκε θεαματικά σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, επικαλούμενες πηγές στη χώρα, αναφέρονται επίσης σε «φρικιαστική σεξουαλική βία και άλλες καταγγελίες για βασανιστήρια».

«Οι ιρανικές αρχές προχωρούν σε εκτελέσεις σε τρομακτική κλίμακα», τόνισε η Ρόγια Μπορουμάντ, εκτελεστική διευθύντρια του Abdorrahman Boroumand Center.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για «επίθεση στο δικαίωμα στη ζωή και ξεδιάντροπη προσπάθεια όχι μόνο να καταπιέσουν περαιτέρω τις εθνικές μειονότητες, αλλά να διασπείρουν τον φόβο πως η διαφωνία θα αντιμετωπίζεται με ωμή βία, είτε στους δρόμους είτε στα ικριώματα».

«Είναι φοβερό το ότι γίνονται τόσο συχνές εκτελέσεις εν μέσω της συστηματικής χρήσης αποσπασμένων με βασανιστήρια ‘ομολογιών’ για την καταδίκη κατηγορουμένων σε χυδαία άδικες δίκες», έκρινε από την πλευρά της η Ντιάνα Ελταχάουι, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας «όλα τα κράτη» να προχωρήσουν στην «άσκηση της παγκόσμιας δικαιοδοσίας» τους, να ασκήσουν διώξεις σε «όλους τους ιρανούς αξιωματούχους» που βαρύνουν υποψίες ότι διέπραξαν «εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν για χρόνια ότι η θανατική ποινή αποτελεί μέσο καταστολής και επιβάλλεται έπειτα από άδικες δίκες στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα για τον αριθμό των εκτελέσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 250 άνθρωποι θανατώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 στο Ιράν, έπειτα από καταδίκες κυρίως για υποθέσεις διακίνησης ή χρήσης ναρκωτικών.

Οι ιρανικές αρχές έχουν επίσης εκτελέσει τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους για εγκλήματα που κατ’ αυτές διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος μαζικών κινητοποιήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2022, με έναυσμα τον θάνατο στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Μαχσά Αμινί, νεαρής κουρδικής καταγωγής Ιρανής, τη 16η Σεπτεμβρίου.

Η θανατική ποινή στο Ιράν επιβάλλεται κυρίως δι’ απαγχονισμού.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ, το Ιράν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την επιβολή της θανατικής ποινής, πίσω μόνο από την Κίνα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα