Ιράν: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τους 84 νεκρούς

Διαβάζεται σε 2'
Ιράν: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τους 84 νεκρούς
Άνθρωποι ανάβουν κεριά στο σημείο της επίθεσης στην πόλη Κέρμαν,. AP Photo/Vahid Salemi

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους στο Ιράν.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα Πέμπτη, 04/01, την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες σε μια τελετή στο Ιράν στη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από ένα αμερικανικό drone το 2020.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έκανε ανάρτηση με μια ανακοίνωση στους λογαριασμούς της στο Telegram. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους “Κάσεμ Σολεϊμανί” χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν».

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενέταξε αυτήν την επιχείρηση στο πλαίσιο μιας εκστρατείας την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Λίγα λεπτά πριν από την ανάληψη της ευθύνης, η τζιχαντιστική οργάνωση δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο μήνυμα με τη φωνή του εκπροσώπου της, όπου επιβεβαίωνε πως αυτή η εκστρατεία διεξήχθη «ως στήριξη στους μουσουλμάνους όπου κι αν βρίσκονται, ιδίως στην Παλαιστίνη».

Η επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν 284 άνθρωποι, σημειώθηκε κοντά στο τέμενος Σαχέμπ αλ Ζαμάν, όπου βρίσκεται ο τάφος του στρατηγού Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από πλήγμα αμερικανικού drone στο Ιράκ.

Το χρονικό της επίθεσης

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν την Τετάρτη (03/01) ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί στην επέτειο του θανάτου του, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 και τους τραυματίες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 170.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε μια πρώτη και στη συνέχεια μια δεύτερη έκρηξη στο νεκροταφείο στη νότια πόλη Κερμάν κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ.

Οι διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν περιέθαλψαν δεκάδες τραυματίες μετά την τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Σουλεϊμανί.

Το 2022, όπως υπενθυμίζει το Reuters, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό ιερό στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα