Ιράν: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να διαφυλάξουν τη συμφωνία για το πυρηνικό μας πρόγραμμα

Foreign Minister Javad Zarif of Iran is interviewed by the Associated Press, in New York, Wednesday, Sept. 27, 2017. (AP Photo/Richard Drew)
Foreign Minister Javad Zarif of Iran is interviewed by the Associated Press, in New York, Wednesday, Sept. 27, 2017. (AP Photo/Richard Drew) AP

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ καλεί τους Ευρωπαίους μέσω συνέντευξης του σε βρετανικές εφημερίδες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διαφύλαξη της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να αψηφήσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν «ηγετικό ρόλο» ώστε να διαφυλαχθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που υπεγράφη το 2015 και αμφισβητείται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο», τόνισε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στις βρετανικές εφημερίδες The Guardian και Financial Times, καλώντας τους να αψηφήσουν τον Αμερικανό εταίρο τους.

«Εκτιμώ και υποθέτω ότι (ο Ντόναλντ Τραμπ) δεν θα την επικυρώσει και μετά θα αφήσει το Κογκρέσο να πάρει την απόφαση», επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός.

Πάντως ο Ζαρίφ τόνισε ότι αν ακυρωθεί η συμφωνία, το Ιράν δεν θα είναι υποχρεωμένο πλέον να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς της αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου, τον αριθμό των μηχανών φυγοκέντρησης και την παραγωγή πλουτωνίου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιεί την πυρηνική της τεχνολογία μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

«Είτε συμμορφώνεσαι (με τη συμφωνία) είτε την ακυρώνεις», εξήγησε. «Δεν μπορείς να είσαι μισο-έγκυος».

«Η συμφωνία επέτρεψε στο Ιράν να συνεχίσει την έρευνα και την ανάπτυξη (του πυρηνικού του προγράμματος). Οπότε έχουμε βελτιώσει την τεχνολογική μας βάση. Αν αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία, θα την εγκαταλείψουμε έχοντας καλύτερη τεχνολογία», υπογράμμισε ο Ζαρίφ.

Σχολιάζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Νομίζω ότι ασκεί πολιτική όντας απρόβλεπτος και τώρα γίνεται και αναξιόπιστος. Έχει παραβιάσει το γράμμα, το πνεύμα, τα πάντα της συμφωνίας».

Η επιλογές της Τεχεράνης «θα εξαρτηθούν από το πώς η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ», σημείωσε. «Αν η Ευρώπη και η Ιαπωνία και η Ρωσία και η Κίνα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ, τότε πιστεύω ότι αυτό θα είναι το τέλος της συμφωνίας», κατέληξε ο Ζαρίφ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Richard Drew)

SHARE:

24Media Network