Ηρωικοί πιλότοι που έσωσαν εκατοντάδες ζωές

Ηρωικοί πιλότοι που έσωσαν εκατοντάδες ζωές

Ο πιλότος του Airbus A320, δεν κατάφερε να σώσει τους επιβάτες του Airbus A320 από τον συγκυβερνήτη του. Υπήρξαν όμως στο παρελθόν περιπτώσεις, που οι πράξεις των πιλότων απέτρεψαν μεγάλες αεροπορικές τραγωδίες. Διαβάστε τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις

Ο πιλότος του μοιραίου Airbus Α320 της Germanwings, Patrick Sonderheimer, που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις δεν κατάφερε να σώσει τους επιβάτες του από τον συγκυβερνήτη, Andreas Lubitz, που τον κλείδωσε έξω από το πιλοτήριο προτού πραγματοποιήσει βουτιά θανάτου, με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα.

Διαβάστε ακόμα: Παγκόσμιο σοκ. Το Airbus A320 το έριξε ο συγκυβερνήτης. Είχε κλειδωθεί στο πιλοτήριο και πάτησε το κουμπί καθόδου

Εκατόν πενήντα άνθρωποι χάθηκαν σε αυτό το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, εκατοντάδες άλλοι όμως σώθηκαν σε προηγούμενες περιπτώσεις χάρη στο θάρρος, τους επιδέξιους χειρισμούς και την τύχη ορισμένων ηρωικών πιλότων.

Διαβάστε ακόμα: Airbus A320: Ο χαμηλών τόνων συγκυβερνήτης που παρέσυρε στο θάνατο 149 ανθρώπους

Αυτές είναι μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1. Eric Moody: Παράκουσε τον πύργο ελέγχου και έσωσε 263 ανθρώπους

Ηρωικοί πιλότοι που έσωσαν εκατοντάδες ζωές


"Κυρίες και κύριοι, σας μιλά ο κυβερνήτης. Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα: και οι 4 κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησαν να λειτουργούν. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους θέσουμε και πάλι σε λειτουργία. Ελπίζω να μη σας δημιούργησα υπερβολικά πολλή αγωνία" ήταν τα ψύχραιμα λόγια του κυβερνήτη Eric Moody που έσωσε 248 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος.
Ήταν 24 Ιουνίου 1982, όταν Η πτήση 9 της British Airways που ξεκίνησε από το Λονδίνο με προορισμό το Όκλαντ, συνάντησε ηφαιστειακή τέφρα και έχασε όλες τις μηχανές της. Ο πύργος ελέγχου έλεγε στον κυβερνήτη να κατευθύνει το αεροπλάνο στον Ινδικό Ωκεανό, όμως εκείνος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς τη Τζακάρτα, χρησιμοποιώντας έναν από τους κινητήρες που οι μηχανικοί κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία. Αυτό έδωσε τον χρόνο στο αεροσκάφος να καθαρίσει τη στάχτη μέχρι τη στιγμή που πήραν μπροστά και οι υπόλοιποι κινητήρες.

 

2. Robert Schornstheimer: Έσωσε 95 από τους 96 επιβαίνοντες δίνοντας αίσιο τέλος στο απόλυτο σενάριο τρόμου

Ηρωικοί πιλότοι που έσωσαν εκατοντάδες ζωές


Ο Γερμανός πιλότος έμεινε στην ιστορία καθώς κατάφερε να σώσει τους επιβάτες του σε ένα σενάριο καταστροφής που δεν είχε ποτέ προβλεφθεί και άρα δεν είχε ποτέ κανένας πιλότος εκπαιδευτεί σχετικά.

Το περιστατικό συνέβη στις 28 Απριλίου 1988, σε μια σύντομη πτήση από το Hilo στη Χονολουλού της Χαβάης. Οι επιβάτες έμεινα  έντρομοι εκτεθειμένοι στον αέρα όταν σκίστηκε η οροφή και τα πλαϊνά της καμπίνας, ενώ το αεροπλάνο πετούσε στα 7.300 μέτρα και ο παγωμένος αέρας τους χτυπούσε με 500 χλμ την ώρα. Παρόλα αυτά, ο πιλότος έστρεψε το αεροπλάνο προς το πλησιέστερο αεροδρόμιο και έκανε μια πετυχημένη αναγκαστική προσγείωση.

Διαβάστε ακόμα: Airbus A320: Σε βίντεο η διαδικασία εγκατάλειψης του cockpit από κυβερνήτες

3. William Hagan: Έσωσε από αεροπειρατεία 379 από τους 389 επιβάτες και μέλη πληρώματος

Ηρωικοί πιλότοι που έσωσαν εκατοντάδες ζωές


Η Πτήση 2069 της British Airways ξεκίνησε από το Γκάτγουικ της Αγγλίας με προορισμό την Κένυα στις 29 Δεκέμβριου 2000. Ο κυβερνήτης Hagan και το πλήρωμά του έπεσαν θύματα αεροπειρατείας. Ο δράστης, Paul Mukonyi, όρμησε στο πιλοτήριο και προσπάθησε να αλλάξει κατεύθυνση στο αεροπλάνο, με τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη Phil Watson να προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Όταν το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος, γο συγκυβερνήτης εγκατέλειψε την πάλη με τον αεροπειρατή και επέστρεψε στο τιμόνι, την ίδια στιγμή που ο πιλότος προσπαθούσε να τον αφοπλίσει. Και οι δυο τους έλαβαν τιμητικές διακρίσεις για την επιτυχή διάσωση 379 ανθρώπων από τους 389 επιβάτες και μέλη πληρώματος.

4. Robert Piche: Προσγείωσε αεροσκάφος χωρίς καύσιμα με φλεγόμενους κινητήρες σώζοντας 306 ανθρώπους

Ηρωικοί πιλότοι που έσωσαν εκατοντάδες ζωές


Στις 24 Αυγούστου 2001, η πτήση 236 της Air Transat που κατευθυνόταν από το Τορόντο στη Λισαβόνα, έχασε τελείως τους κινητήρες της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Κακή συντήρηση του αεροσκάφους επέφερε απώλεια στα καύσιμα και σύντομα οι ενδείξεις του πιλοτηρίου τρελάθηκαν. Όταν συνειδητοποίησε τι συμβαίνει, ο έμπειρος πιλότος σταμάτησε να βασίζεται στα ηλεκτρονικά όργανα και προσγείωσε το αεροπλάνο σε στρατιωτική βάση στην Αυτόνομη Περιοχή Αζόρες, σώζοντας τη ζωή όλων, 293 επιβατών και 13 μελών πληρώματος. Ένα αεροπλάνο χωρίς καύσιμα από τα 33.000 πόδια με τους κινητήρες να φλέγονται.


5. Chesley "Sully" Sullenberger: Ο θαυματοποιός του Χάντσον

KATIE - 1/15/13 - Heroic Captain Chesley
KATIE - 1/15/13 - Heroic Captain Chesley "Sully" Sullenberger, who landed a jet in the Hudson River, is a guest on iKATIE, airing TUESDAY, JAN. 15th, distributed by Disney-ABC Domestic Television. (Disney-ABC/ Lou Rocco) CAPT. CHESLEY "SULLY" SULLENBERGER DISNEY-ABC


Στις 15 Ιανουαρίου 2009 το Airbus A320 της πτήσης 1549 ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Σαρλότ των ΗΠΑ και αντιμετώπισε πρόβλημα όταν σμήνος πουλιών κατέστρεψε τους κινητήρες του , οι οποίοι τυλίχθηκαν αμέσως στις φλόγες. Ο κυβερνήτης δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης, καθώς χρόνος για να φτάσει στο πλησιέστερο αεροδρόμιο δεν υπήρχε. Το ρίσκο ήταν τεράστιο, ωστόσο ο ίδιος κατόρθωσε μια απίθανη προσγείωση στο νερό βγαλμένη από σεμινάριο, σώζοντας τους 155 επιβαίνοντες από βέβαιο θάνατο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Airbus A320
SHARE: