ISIS: Με γκρι χρώμα τα εδάφη που κατείχε 1/1/2017. Τι κατέχει ένα χρόνο μετά

ISIS: Με γκρι χρώμα τα εδάφη που κατείχε 1/1/2017. Τι κατέχει ένα χρόνο μετά

Μπορεί το ISIS να βρυχάται και να απειλεί τον υπόλοιπο κόσμο όμως όπως δείχνει και ο σχετικός χάρτης είναι σαφώς αποδυναμωμένο

Ποιος δεν θυμάται τους χάρτες που διακινούσε στο διαδίκτυο το ISIS και ήθελαν ακόμη και την Ελλάδα να αποτελεί τμήμα του όλου και αυξανόμενου πριν από μερικά χρόνια Ισλαμικού Κράτους. Από τις 29 Ιουνίου, ημερομηνία δημιουργίας του χαλιφάτου που στην πορεία κατέχει εδάφη σε Συρία και Ιράκ αλλά και θύλακες σε Λιβύη, Υεμένη, Νιγηρία (σ.σ. μέσω της Μπόκο Χαράμ), Σομαλία κ.α., δεν έχουν περάσει ούτε τέσσερα χρόνια.

Τα 3 εκατ. δολάρια που έμπαιναν κάθε ημέρα στα ταμεία του από την πώληση πετρελαίου αλλά και τις άλλες νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες του ISIS, δημιουργούσαν την προσδοκία ότι το Ισλαμικό Κράτος θα ευημερούσε και θα επεκτείνονταν. Η συντονισμένη αντίδραση των υπόλοιπων κρατών και κυρίως η στήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιρακ και των ρωσικών στην Συρία είχαν σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση του παρά την εξάπλωση του.

Όπως φαίνεται στον χάρτη σύγκρισης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα οι εκτάσεις που κατέχει το ISIS δεν έχουν καμία σχέση με αυτές στην αρχή του περασμένου χρόνου. Ήδη  από τις 9 Δεκεμβρίου του 2017 ο πρωθυπουργός του Ιράκ είχε ανακοινώσει τη πλήρη ανάκτηση των εδαφών του Ιράκ από τον ISIS, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις υπολογίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος
έχει περιοριστεί στο 2% του μέγιστου των εδαφών που κατείχε και είναι θέμα χρόνου να εξαφανισθεί από τον χάρτη.

Η σημερινή εικόνα είναι όπως αποτυπώνεται στον παραπάνω χάρτη ο οποίος προέρχεται από τον ιστότοπο
Syrian Civil War Map. Η συγκεκριμένη σελίδα ενημερώνεται καθημερινά με τις εξελίξεις τόσο σε επίπεδο μαχών (σ.σ. χθες παραμονή Πρωτοχρονιάς υπήρξαν εξελίξεις σε τέσσερα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και μία επίθεση αυτοκτονίας του ISIS) όσο και στις κινήσεις των στρατευμάτων που αποτυπώνονται με αλλαγή χρωμάτων πάνω στον χάρτη.

Όπως φαίνεται και από τον πλουραλισμό χρωμάτων στα εδάφη της Συρίας ακόμη και η εξαφάνιση του Ισλαμικού Κράτους δεν θα μεταφραστεί από την επόμενη ημέρα σε επιστροφή στην ειρήνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα