Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

Διαβάζεται σε 2'
Έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες της Ισλανδίας
Έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες της Ισλανδίας AP Photo/Marco di Marco

Τέταρτη έκρηξη σε διάστημα τριών μηνών στην Ισλανδία για το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες. Εντυπωσιακές εικόνες.

Το ηφαίστειο της χερσονήσου Ρέικιανες της Ισλανδίας εξερράγη για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία, εκτοξεύοντας πύρινη λάβα στον αέρα. Στη νότια Ισλανδία κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χρειάστηκε να εκκενωθεί ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Blue Lagoon, μια δημοφιλής γεωθερμική πηγή, όπου πάνε εκατοντάδες τουρίστες.

Ήχησε συναγερμός στις 8 η ώρα τοπική το βράδυ και 500 περίπου άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τον τουριστικό προορισμό προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας παραμένει ανοιχτός. Τα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο λειτουργούν κανονικά, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή.

Οι ισλανδικές αρχές προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ότι επίκειται η έκρηξη του ηφαιστείου που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Είναι η έβδομη έκρηξη του ηφαιστείου από το 2021.

AP Photo/Marco di Marco

Η τελευταία έκρηξή του έγινε στις αρχές του Φεβρουαρίου και τότε η λάβα κατέστρεψε δρόμους και αγωγούς, αφήνοντας χωρίς θέρμανση 20.000 ανθρώπους. Κατά την έκρηξη του Ιανουαρίου η λάβα έκαψε σπίτια σε αλιευτική κωμόπολη.

Ανάμεσα στην ευρασιατική και την βορειοαμερικανική τεκτονική πλάκα, η Ισλανδία είναι σεισμογενές και ηφαιστειογενές έδαφος λόγω της κίνησης των δύο πλακών προς τις αντίθετες κατευθύνσεις.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στην χερσόνησο Ρέικιανες είναι συνήθως περιορισμένων διαστάσεων και δεν προκαλούν μεγάλη διασπορά στάχτης στην στρατόσφαιρα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι είναι πιθανόν να συνεχισθούν επί δεκαετίες και οι αρχές της Ισλανδίας έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αναχώματα για να εκτρέψουν την ροή της φλεγόμενης λάβας από κατοικίες και υποδομές.

Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, τα σύννεφα στάχτης από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Eyafjallajokull κάλυψαν εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα