Ισπανία: Ο γενικός εισαγγελέας ζητά την προφυλάκιση του Πουτζντεμόν

Catalan President Carles Puigdemont walks after his arrival inside the Catalan parliament in Barcelona, Spain, Friday, Oct. 27, 2017. Catalonia's parliament on Friday will resume debating its response to the Spanish government's plans to strip away its regional powers to halt it pushing toward independence.(AP Photo/ Emilio Morenatti)
Catalan President Carles Puigdemont walks after his arrival inside the Catalan parliament in Barcelona, Spain, Friday, Oct. 27, 2017. Catalonia's parliament on Friday will resume debating its response to the Spanish government's plans to strip away its regional powers to halt it pushing toward independence.(AP Photo/ Emilio Morenatti) AP

Σκληραίνει τη στάση της η Μαδρίτη απέναντι στον Καταλανό ηγέτη των αυτονομιστών που έχει καταφύγει στις Βρυξέλλες

Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας όσο διαρκεί η έρευνα. Ο ίδιος ο Κάρλες Πουτζντεμόν δεν μετέβη στο Δικαστήριο και παρέμεινε στις Βρυξέλλες.

«Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται έντλαμα σύλληψης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες, ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις».

«Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε.

Νωρίτερα, τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι η ισπανική κυβέρνηση θα κατηγορήσει όσους έχουν κληθεί και δεν πάνε να καταθέσουν για στάση, εξέγερση και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Σημειώνεται ότι καθαιρεθείς πρώην πρόεδρος της Καταλονίας παραμένει στις Βρυξέλλες, ενώ οι συνεργάτες του έχουν επιστρέψει στην Ισπανία.

Άλλωστε, από χθες ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψεισ την Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για τη στάση του πριν και μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατάθεση απ' το Βέλγιο θέλει να δώσει ο Πουτζντεμόν

SHARE: