Ισπανίδα που έχει σώσει χιλιάδες ζωές απειλείται με φυλάκιση

Ισπανίδα που έχει σώσει χιλιάδες ζωές απειλείται με φυλάκιση

Η Έλενα Μαλένο έχει σώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από πνιγμό στο στενό του Γιβραλτάρ

Αντιμέτωπη με μακροχρόνια ποινή φυλάκισης βρίσκεται μια Ισπανίδα, η οποία έχει σώσει τις ζωές χιλιάδων μεταναστών που επιχειρούσαν να διασχίσουν το στενό του Γιβραλτάρ προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η Έλενα Μαλένο, που ζει στην Ταγγέρη και είναι επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Walking Borders, καταγράφει τις κινήσεις των μεταναστών και ενημερώνει τις υπηρεσίες διάσωσης αν κάποιοι βρεθούν σε κίνδυνο.

ADVERTISING

Η δράση της την έχει καταστήσει ηρωίδα στα μάτια χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη.

"Δεν υπερβάλω όταν λέω ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα το άτομο που έχει σώσει τις περισσότερες ζωές στο στενό-τουλάχιστον 10.000" είπε στο BBC ο επικεφαλής του Κέντρου Θαλάσσιων Διασώσεων της Αλμερία.

Η δραστηριότητα της Μαλένο, όμως, της έχει δημιουργήσει και πολλούς εχθρούς. Πλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινική δίωξη από τις αρχές του Μαρόκου για διακίνηση ανθρώπων και κατηγορείται ότι εργάζεται με εγκληματικές οργανώσεις για να διευκολύνει τις παράνομες μετακινήσεις ανθρώπων.

Μιλώντας στο BBC, λίγο πριν τη δίκη της, αρνείται της κατηγορίες και επιμένει ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα:

"Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προηγούμενο, στο οποίο όσοι προστατεύουν ανθρώπους θα αποτελούν αντικείμενο αστυνομικής έρευνας. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα στην ιδέα ότι οι άνθρωποι που καλούν σε βοήθεια για να διασωθούν άλλοι από τον πνιγμό θα φυλακίζονται. Έγκλημα θα ήταν το αντίθετο".

Πηγή: BBC

SHARE:

24Media Network