Η ισπανίδα ΥΠΕΞ εκνεύρισε τον Τσαβούσογλου: “Η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής μας κληρονομιάς”

Η ισπανίδα ΥΠΕΞ εκνεύρισε τον Τσαβούσογλου: “Η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής μας κληρονομιάς”
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ισπανίας και Τουρκίας AP

Αμηχανία και έναν σχετικό εκνευρισμό προκάλεσε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η τοποθέτηση της ισπανίδας ΥΠΕΞ για την Αγιά Σοφιά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε την Δευτέρα ότι είναι σημαντικό η Αγιά Σοφιά να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

“Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγιάς Σοφιάς να διατηρηθεί”, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αγκυρα.

Καταλήγοντας τόνισε: “Είναι το κοινό σπίτι των ορθόδοξων Χριστιανών, των Καθολικών αλλά και των Μουσουλμάνων. Για το ζήτημα πιστεύουμε στο διάλογο και πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ Τουρκίας και UNESCO.

Η Αγία Σοφία AP

 

Απαντώντας, μάλλον, αμήχανα, ο Τσαβούσογλου τόνισε: Αν κατάλαβα σωστά η κυρία Γκονθάλεθ είπε ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να είναι το κοινό μας σπίτι. Ενα μνημείο πολιτισμού του οποίο θα είναι ανοιχτό στον κάθε έναν. Είμαστε εντάξει σ’ αυτό. Αν λέει όμως ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι χώρος που θα προσεύχονται και πιστοί άλλων θρησκειών, διαφωνούμε”.

“H Αγιά Σοφιά είναι τζαμί από το 1453. Για μια συγκεκριμένη περίοδο 86 χρόνων έγινε μουσείο, αλλά από το 1453 είναι τζαμί.” Θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιος κληρονομιάς, συνέχισε ο Τσαβούσογλου, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είνια ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα