Ισραήλ: Αλαλούμ με την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης από τον Νετανιάχου

Ισραήλ: Αλαλούμ με την αναστολή της δικαστικής μεταρρύθμισης από τον Νετανιάχου
Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ - Η ισραηλινή σημαία και το πρόσωπο του Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo/Ariel Schalit

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τελικά με την δικαστική μεταρρύθμιση στο Ισραήλ, καθώς η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση αναστολής από τον ισραηλινό πρόεδρο, Νετανιάχου, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα, Δευτέρα (27/3), ανακοίνωσή του για την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, όπως μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο Νετανιάχου θα ανακοινώσει την αναστολή της μεταρρύθμισης, η οποία είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και εντός του κυβερνώνοντος κόμματος, την ανησυχία συμμάχων της χώρας αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ. Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου.

Ωστόσο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, κάλεσε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί. “Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ”, ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, να επιδείξει “υπευθυνότητα” και να “σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως”.

Την ίδια ώρα, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Παράλληλα, η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε πως είναι “βαθιά ανήσυχη” για την κατάσταση στο Ισραήλ.

“Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός”, επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία. “Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ”, συνέχισε.

Μαζικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο το βράδυ της Κυριακής (26/03) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό της χώρας, μετά την προτροπή του υπουργού να υπάρξει παύση ενός μήνα στη διαδικασία της δικαστικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι φοβάται πως η συνέχιση της διχόνοιας ανάμεσα στους πολίτες για αυτό το θέμα θα δημιουργήσει “πραγματική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ”.

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες, Κυριακή (27/3) έδειχναν μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει φωτιές στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Περίπου χίλιοι ακόμη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Azza στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται η επίσημη κατοικία του Νετανιάχου, με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αναφέρουν πως οι διαδηλωτές φέρονται να παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας και να προχώρησαν προς την πρωθυπουργική κατοικία.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της αποπομπής του υπουργού Άμυνας 2023 Oren Ziv/AP Photo

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της αποπομπής του υπουργού Άμυνας 2023 Ohad Zwigenberg/AP Photo

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα