Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ – Κατήγγειλε πιέσεις για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ – Κατήγγειλε πιέσεις για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων
Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης 2023 Ohad Zwigenberg/ap

Τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας "φωτογράφισε" ο πρώην, πλέον, αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ για τα περί "πολιτικών παρεμβάσεων για βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων".

Ο αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την Τετάρτη (05/07) την παραίτησή του, καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του από υπουργούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι – όπως είπε – επιθυμούσαν τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Άμι Έσεντ δεν κατονόμασε τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος είχε ζητήσει τη λήψη σκληρών μέτρων κατά των διαδηλωτών που αποκλείουν δρόμους στη διάρκεια κινητοποιήσεων εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Έσεντ είπε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του «υπουργικού κλιμακίου», το οποίο – όπως τόνισε – παρέβη τον κανονισμό και παρενέβη ευθέως στη λήψη αποφάσεων.

«Θα μπορούσα εύκολα να ανταποκριθώ σε αυτές τις προσδοκίες, καταφεύγοντας σε χρήση αδικαιολόγητης βίας εξαιτίας της οποίας θα κατακλύζονταν τα Επείγοντα» των νοσοκομείων, σημείωσε. «Για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες υπηρεσίας, συνάντησα παράλογες αξιώσεις. Αντί για τη διασφάλιση της ηρεμίας και της τάξης, μου ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο», τόνισε ο απερχόμενος αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος τον Μάρτιο είχε ενημερώσει τον Έσεντ ότι θα του ανέθετε έναν νέο ρόλο (προκειμένου να ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες του να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας, σύμφωνα με αναλυτές), ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι τα σχόλια του απερχόμενου αστυνομικού διευθυντή του Τελ Αβίβ ήταν πολιτικά υποκινούμενα.

Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, ο Μπεν Γκβιρ είναι μεταξύ των σκληροπυρηνικών μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου που θεωρούν ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε σύγκριση με κινητοποιήσεις υπερορθόδοξων Εβραίων και εποίκων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα