Ισραήλ: Συγκρούσεις Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Εικόνα από τα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμένων στην Ιερουσαλήμ
Εικόνα από τα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμένων στην Ιερουσαλήμ AP

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Πλατεία των Τεμένων, την ώρα που Εβραίοι και μουσουλμάνοι έχουν δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές, το Τισσά Μπεάβ οι πρώτοι και το Αΐντ αλ Άντχα οι δεύτεροι.

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους πιστούς στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, κατά την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής εορτής Αΐντ αλ Άντχα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί.

Λόγω των εντάσεων αυτών, η ισραηλινή αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στην περιοχή των Εβραίων, οι οποίοι έχουν την Κυριακή επίσης μια σημαντική θρησκευτική εορτή, την Τισσά Μπεάβ.

ADVERTISING

Την ίδια ώρα λίγο νωρίτερα ένας Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στην μεθόριο της Γάζας προτού πέσει νεκρός από τα πυρά που ερρίφθησαν σε αντίποινα από τους ισραηλινούς στρατιώτες, στην δεύτερη αιματηρή ανταλλαγή πυρών που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι "εξουδετέρωσε" τον Παλαιστίνιο αυτόν, ο οποίος "είχε πλησιάσει στον φράκτη ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας" --το έδαφος που ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς-- και "άνοιξε πυρ" εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών.

"Μετά το περιστατικό αυτό, ένα ισραηλινό άρμα μάχης άνοιξε πυρ σε στρατιωτική θέση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην ίδια ζώνη", προσθέτει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του, στην οποία σημειώνει ότι δεν υπήρξαν απώλειες στην πλευρά των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα επιβεβαίωσε τον θάνατο του 26χρονου Παλαιστίνιου, που κατάγεται από την Μπέιτ Χανούν, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που Εβραίοι και μουσουλμάνοι έχουν δύο μεγάλες θρησκευτικές εορτές, το Τισσά Μπεάβ οι πρώτοι και το Αΐντ αλ Άντχα οι δεύτεροι.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους οπλισμένους με τουφέκια εφόδου, εκτοξευτήρες ρουκετών και χειροβομβίδες, οι οποίοι προσπάθησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, να διεισδύσουν στο Ισραήλ από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την 1η Αυγούστου παράλληλα, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και ένας αξιωματικός σοβαρότερα από τα πυρά ενός Παλαιστινίου που διέσχισε τα σύνορα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, και ο οποίος έπεσε στη συνέχεια νεκρός από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι θεωρεί την Χαμάς "υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίθεση προέρχεται από τη Γάζα".

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα επίσης, ένας νεαρός Ισραηλινός στρατιώτης που δεν φορούσε στολή και δεν έφερε όπλο βρέθηκε νεκρός κοντά σε ισραηλινό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτός έφερε τραύματα από μαχαίρι. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν δύο υπόπτους για τη δολοφονία του στρατιώτη Ντβιρ Σόρεκ, η οποία συγκλόνισε το Ισραήλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιερουσαλήμ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισραήλ: Τέσσερις ένοπλοι Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από πυρά ισραηλινού στρατού

SHARE:

24Media Network