Ιστορική απόφαση: Η Κύπρος θέσπισε τη γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα

Ιστορική απόφαση: Η Κύπρος θέσπισε τη γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα Dimitris Kapantais / SOOC

Η Κύπρος γίνεται μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζει νομικά ως ξεχωριστό αδίκημα τη γυναικοκτονία.

Ιδιώνυμο αδίκημα που επισύρει ποινή διά βίου φυλάκισης καθίσταται πλέον στην Κύπρο το έγκλημα της γυναικοκτονίας. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο.

Η σχετική πρόταση νόμου, οδηγήθηκε μετά από μήνες διαβουλεύσεων ενώπιον της ολομέλειας την Πέμπτη, και ψηφίστηκε σε νόμο με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον. Έτσι η Κύπρος γίνεται μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που αναγνωρίζει νομικά ως ξεχωριστό αδίκημα τη γυναικοκτονία, η οποία ορίζεται ως η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, αλλά και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας.

Αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Σύμφωνα με τη DW, η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, η οποία ήταν και η εισηγήτρια της πρότασης νόμου, παρέθεσε ενώπιον του σώματος στοιχεία για τις γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών στην Κύπρο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2019 σημειώθηκαν 9 γυναικοκτονίες, 5 το 2020, 5 το 2021 και 1 το 2022. Όλα τα θύματα είπε η κ. Δημητρίου «έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν και που ασκούσαν εξουσία πάνω τους». Σημείωσε επίσης ότι η αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και η ένταξή του στην έννομη τάξη της Κύπρου, καθίσταται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική, γιατί δίνει έμφαση στην ένταση, στην προέλευση και στην αιτία του εγκλήματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα