Ιστορική ήττα για Μέρκελ

Ιστορική ήττα για Μέρκελ

Μετά από 58 χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ χάνουν τις εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, σύμφωνα με τα exit polls. Οκτώ εκατομμύρια Γερμανοί αποδοκίμασαν την πολιτική της στο θέμα της κρίσης χρέους στην ΕΕ. Κλειδί η πυρηνική ενέργεια. Νίκη της κεντροαριστεράς

Οι πολίτες αποδοκίμασαν μαζικά την πολιτική Μέρκελ στην οικονομία, αλλά και στα πυρηνικά, στις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες θα χάσουν τον έλεγχο του πλέον πλούσιου κρατιδίου της Γερμανίας προς όφελος της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια.

Βάσει των exit polls που έδωσαν τα δύο δημόσια γερμανικά κανάλια ARD και ZDF, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αποκτούν πλειοψηφία στη νέα βουλή στη Στουτγάρδη και νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, που θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.

Ιστορική ήττα για Μέρκελ

Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες SPD πιθανότατα θα εξασφαλίσουν από κοινού ένα 48,5% των ψήφων στη σημερινή εκλογή, όπου η πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η κεντροαριστερά από καιρό ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), εταίροι τους στον συνασπισμό, μεγάλοι υποστηρικτές της παράτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, εξασφαλίζουν από κοινού ένα 43% των ψήφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Το CDU, το οποίο έχει κυβερνήσει το κρατίδιο για 58 χρόνια χωρίς διακοπή, πήρε το 38% και οι FDP 5%. Οι Πράσινοι τερμάτισαν δεύτεροι με 25% και θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας κυβέρνησης σε ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας, για πρώτη φορά. Το SPD και οι σύμμαχοι του, λαμβάνουν 23,5% σύμφωνα με το ARD.

Σε μια άλλη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, το SPD διατηρεί την εξουσία με μια άνετη νίκη επί του CDU και αναμένεται να κάνει συνασπισμό με τους Πράσινους.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της πυρηνικής ενέργειας

Στη σκιά των εξελίξεων στην Ιαπωνία οι Γερμανοί διαδήλωσαν το Σάββατο κατά της ατομικής ενέργειας. Το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην πυρηνική ενέργεια είχε οπωσδήποτε αντίκτυπο στις περιφερειακές εκλογές.

Ιστορική ήττα για Μέρκελ

Διοργανωτές ήταν επιτροπές του αντιπυρηνικού κινήματος, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η καθολική και ευαγγελική εκκλησία. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα της γερμανικής κοινωνίας.

Ιστορική ήττα για Μέρκελ

   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η δύσκολη Κυριακή της Μέρκελ

SHARE:

24Media Network