Ιστορικό βήμα στην Ταϊλάνδη: Περνά νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Διαβάζεται σε 2'
Ιστορικό βήμα στην Ταϊλάνδη: Περνά νόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Pride της Ταϊλάνδης AP Photo/Sakchai Lalit

Εγκρίθηκε νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τους γάμους ομοφύλων στην Ταϊλάνδη. Τι απομένει για να γίνει η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που το πετυχαίνει.

Ένα ιστορικό βήμα πιο κοντά στην ισότητα του γάμου έκανε η Ταϊλάνδη, με την Κάτω Βουλή να εγκρίνει νομοσχέδιο που αναγνωρίζει νομικά τους γάμους ομοφύλων. Αυτό που απομένει πλέον είναι η έγκριση από τη Γερουσία και η βασιλική για να γίνει νόμος.

Αυτό αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του 2024, καθιστώντας την Ταϊλάνδη τη μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που αναγνωρίζει τους άμους ομοφυλοφίλων, παγιώνοντας τη φήμη της ως καταφύγιο για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια σε μια ευρύτερη περιοχή όπου αυτό σπανίζει.

“Αυτή είναι η αρχή της ισότητας. Δεν είναι μια καθολική θεραπεία για κάθε πρόβλημα, αλλά είναι το πρώτο βήμα προς την ισότητα”, είπε στο κοινοβούλιο ο Danuphorn Punnakanta, βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής της κάτω βουλής για την ισότητα των γάμου, παρουσιάζοντας ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου. «Αυτός ο νόμος θέλει να επιστρέψει αυτά τα δικαιώματα σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, όχι να τους παραχωρήσει τα δικαιώματα».

Ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε από 400 από τους 415 παρόντες βουλευτές, θα περιγράφει τον γάμο ως σύμπραξη μεταξύ δύο ατόμων, αντί μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Παράλληλα θα δώσει στα ζευγάρια LGBTQ+ ίσα δικαιώματα να λαμβάνουν εξοικονόμηση φόρου γάμου, να κληρονομούν περιουσία και να δίνουν συναίνεση ιατρικής περίθαλψης.

Η Ταϊλάνδη έχει ήδη νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις ως προς την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και, ως εκ τούτου, θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλικά έθνη για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ασία.

Οι προηγούμενες προσπάθειες νομιμοποίησης του γάμου ομοφύλων απέτυχαν παρά την ευρεία υποστήριξη του κοινού. Μια κυβερνητική έρευνα στα τέλη του περασμένου έτους έδειξε ότι το 96,6% των ερωτηθέντων ήταν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα