Ιταλία: Άρχισαν το έργο τους οι επιτροπές ''σοφών'' του Ναπολιτάνο

Ιταλία: Άρχισαν το έργο τους οι επιτροπές ''σοφών'' του Ναπολιτάνο

Επίσημα πλέον ξεκίνησαν τις εργασίες τους οι δύο επιτροπές ''σοφών'' που όρισε ο Ναπολιτάνο προκειμένου να δοθεί λύση στο ιταλικό μετεκλογικό πολιτικό αδιέξοδο

Ξεκίνησαν κι επίσημα την Τρίτη το έργο τους οι δυο επιτροπές των δέκα εμπειρογνωμόνων, στην οποία συμμετέχουν πολιτικοί, οικονομολόγοι, νομικοί και συνταγματολόγοι, που όρισε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να συμβάλλουν στην ύπαρξη μιας προγραμματικής σύγκλισης των κομμάτων και άρση του αδιεξόδου στο ιταλικό μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχολιαστών η προσπάθεια του Ναπολιτάνο αποδυναμώνεται όμως ήδη λόγω των αντιδράσεων των ιταλικών κομμάτων, καθώς ήδη η κεντροδεξιά παράταξη υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι —που αποτελούν το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του μεγιστάνα του Τύπου και η Λέγκα— απαίτησε να ξαναρχίσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ο Ναπολιτάνο έχει σημειώσει ότι η προσπάθεια των ‘σοφών’ έχει ξεκάθαρο αντικείμενο και θα ολοκληρωθεί μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο Ναπολιτάνο ήλπιζε σε μια διαφορετική αντιμετώπιση από μέρους των κομμάτων, ενώ δεν κρύβει την πικρία του, διότι αισθάνεται ότι οι προσπάθειές του δεν χαίρουν της προσήκουσας πολιτικής στήριξης.

Θεωρείται αδύνατον ούτως ή άλλως το έργο των επιτροπών να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μια εβδομάδα, όπως αξιώνει η δεξιά συμμαχία. Θα απαιτηθεί τουλάχιστον διπλάσιος χρόνος και στην συνέχεια, λίγο πριν από την λήξη της θητείας του και τυπικά, ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου της Ρώμης αναμένεται να επιχειρήσει να καλέσει και πάλι τα κόμματα σε διαβουλεύσεις για να διαπιστώσει αν μπόρεσε να επιτευχθεί η επιθυμητή προσέγγιση στις θέσεις τους.

Οι πιθανές λύσεις

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο Ναπολιτάνο δεν προτίθεται να παραιτηθεί πριν από το τέλος του μήνα, δηλαδή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του.

Όταν έχει λοιπόν στα χέρια του τα τελικά συμπεράσματα των ‘σοφών’ σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, την μείωση της φορολογικής πίεσης, της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, ή όποιας άλλης πρότασης μπορεί να χρησιμεύσει για την οικονομική ανάκαμψη, θα προτείνει πιθανώς εκ νέου δυο λύσεις:

*Σχηματισμός κυβέρνησης πολιτικών, με ευρεία συμμετοχή των κομμάτων,

*Ύπαρξη ενός κυβερνητικού σχήματος με πρωθυπουργό που να μην ανήκει σε κάποιο κόμμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δέκα "σοφοί" για τη σωτηρία της Ιταλίας

Στη θέση του παραμένει ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

SHARE:

24Media Network