Ιταλία: “Κόβουν” βουλευτές και γερουσιαστές για εξοικονόμηση χρημάτων

Ιταλία: “Κόβουν” βουλευτές και γερουσιαστές για εξοικονόμηση χρημάτων
Εικόνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας AP

Ένα δισ. ευρώ σε διάστημα 10 ετών εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί από την μείωση κατά 1/3 του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών στο διθάλαμο κοινοβούλιο της Ιταλίας.

Για περικοπή άνω του 1/3 του αριθμού των εκπροσώπων της και στους δύο θαλάμους του, ψήφισε το κοινοβούλιο της Ιταλίας. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη τον νόμο για μείωση του αριθμού των βουλευτών από 630 σε 400 και των γερουσιαστών από 315 σε 200.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, υποστηρίζοντας ότι θα εξοικονομηθούν εκατοντάδες εκατ. ευρώ από μισθούς και έξοδα.

Οι επικριτές του σχετικού νόμου όμως αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή θα αποδυναμώσει τη Δημοκρατία και θα αυξήσει την επιρροή των λόμπι.

“Έγινε! Η υπόσχεση κρατήθηκε!” ανέφερε σε ανάρτησή του σε blog το κόμμα ενώ στο twitter έγραψε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίχτηκε από σχεδόν όλα τα κόμματα, μπορεί να γλιτώσει τη χώρα από τη δαπάνη ενός δισ. ευρώ σε διάστημα 10 ετών.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, κάθε βουλευτής κοστίζει 230.000 ευρώ ετησίως και κάθε γερουσιαστής 249.600 ευρώ. Οι περικοπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξοικονομήσουν 52,9 εκατ. ευρώ ετησίως και στη Γερουσία 28,7 εκατ. ευρώ.

Ο νέος νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά τις επόμενες εκλογές, το 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα