Ιταλία: Οι “πεντάστεροι” δεν θέλουν τον Σίλβιο, αλλά “φλερτάρουν” τη Λέγκα του Βορρά

Ιταλία: Οι “πεντάστεροι” δεν θέλουν τον Σίλβιο, αλλά “φλερτάρουν” τη Λέγκα του Βορρά
Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο που ίδρυσε το "Κίνημα των Πέντε Αστέρων", κόμμα που βρέθηκε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία AP

Το κίνημα Πέντε Αστέρων επιμένει στη θέση της: «διαπραγμάτευση και συμφωνία για νέα κυβέρνηση μόνον με την Λέγκα ή την κεντροαριστερά»

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, επανέλαβε την πάγια θέση του κινήματός του, ότι μπορεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την σύσταση νέας κυβέρνησης μόνον με την Λέγκα ή με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ντι Μάιο απέκλεισε, δηλαδή, κάθε συμμετοχή της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας στις διαπραγματεύσεις με τους «πεντάστερους». Άφησε ανοικτή μόνον μια μικρή «πόρτα» -όπως σημειώνουν οι σχολιαστές- λέγοντας ότι αν θέλουν, το κόμμα του Μπερλουσκόνι και τα Αδέλφια της Ιταλίας μπορούν να στηρίξουν στο κοινοβούλιο μια νέα κυβέρνηση του κινήματός του και της Λέγκας, «διότι, άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να τους το απαγορεύσει».

Αύριο, πιθανότατα, η πρόεδρος της γερουσίας Καζελάτι θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να ενημερώσει τον ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλλα (ο οποίος της ανέθεσε, χθες, διερευνητική εντολή), σχετικά με τις μέχρι τώρα επαφές της με τις πολιτικές δυνάμεις.

Οι περισσότεροι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι δεν έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος, από την στιγμή που ο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι το κόμμα του δικαιούται να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις για την νέα κυβέρνηση. Η δε Λέγκα, από την μεριά της, δεν δείχνει έτοιμη να εγκαταλείψει τα υπόλοιπα κόμματα της συντηρητικής παράταξης, για να κυβερνήσει μόνον με το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Το αδιέξοδο της κάλπης

Στις εκλογές που έγιναν στη χώρα στις αρχές του Μάρτη, το πολιτικό σκηνικό αναδιαρθρώθηκε ριζικά. Το κίνημα Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, με το 31% των ψήφων, ενώ η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία, με το 37%.

Στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης, όμως, πρώτο κόμμα δεν είναι η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η ψήφος αυτή τιμώρησε εμφανώς την κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, βρίσκεται στο 19,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυσή του, το 2007.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα