Ιταλία: Συλλήψεις υπόπτων για την εκμετάλλευση μεταναστών εργατών

Italian police stand by an evacuated school after three earthquakes hit central Italy in the space of an hour, shaking the same region that suffered a series of deadly quakes last year, in Rome, Wednesday, Jan. 18, 2017. (AP Photo/Paolo Santalucia)
Italian police stand by an evacuated school after three earthquakes hit central Italy in the space of an hour, shaking the same region that suffered a series of deadly quakes last year, in Rome, Wednesday, Jan. 18, 2017. (AP Photo/Paolo Santalucia) AP

Δυο από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν και σε ακόμη τέσσερις επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός

Έξι άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα καθώς τους βαρύνουν υποψίες πως συμμετείχαν σε ένα κύκλωμα που έπαιρνε μετανάστες από κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και τους μετέφερε για να δουλέψουν παράνομα σε αγροκτήματα στη νότια Ιταλία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν στην Καλαβρία, στο νοτιοδυτικό άκρο της ηπειρωτικής Ιταλίας, και είναι οι πρώτες που σημειώθηκαν βάσει της νέας νομοθεσίας η οποία έχει στόχο να σταματήσει την εκμετάλλευση εργαζομένων—ειδικά προσφύγων—στον αγροτικό τομέα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο διευθυντής και δύο υπάλληλοι ενός κέντρου φέρονται να είχαν οργανώσει το κύκλωμα αυτό μαζί με προσωπικό εταιρειών του αγροτοβιομηχανικού τομέα.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι περίπου 30 μετανάστες, κυρίως πολίτες της Σενεγάλης, της Νιγηρίας και της Σομαλίας, πληρώνονταν 15 ως 20 ευρώ ημερησίως μαύρα για 10ωρες βάρδιες για τη συγκομιδή σοδειών φράουλας, πατάτας, αλλά και τη φροντίδα ζώων, διευκρίνισε η ιταλική αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι ανέφερε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν σε όλα τα κέντρα υποδοχής της Ιταλίας μέσα στις επόμενες ημέρες για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες υποθέσεις.

«Είναι προς το συμφέρον μας να εγγυηθούμε τη μέγιστη διαφάνεια στη διαχείριση των κέντρων (φιλοξενίας) μεταναστών», σημείωσε ο Μινίτι.

Δύο από τους υπόπτους προφυλακίστηκαν, σε τέσσερις επιβλήθηκε κατ' οίκον περιορισμός ενώ σε άλλους οκτώ απαγορεύθηκε να φύγουν από την περιοχή, διευκρίνισε η ιταλική αστυνομία.

Η καταδίκη βάσει της νέας νομοθεσίας η οποία θεσπίστηκε πέρυσι για τέτοια αδικήματα επισύρει ποινή φυλάκισης ενός έτους έως και κάθειρξης έξι ετών και πρόστιμα που κυμαίνονται από τα 500 ως τα 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Φώτο: AP Photo/Paolo Santalucia

SHARE: