Ιταλικός Τύπος: Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο στη Vespa

Ιταλικός Τύπος: Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο στη Vespa

Ανησυχία προκαλούν στην ευρωπαϊκή αγορά δημοσιεύματα που μιλούν για μια «μαύρη λίστα» 90 ευρωπαϊκών προϊόντων που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε δασμούς 100% στο πλαίσιο της εκστρατείας Τραμπ κατά της εμπορικής «απάτης»

Ανησυχία αναφορικά με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοποιήσει προϊόντα ως υπεύθυνα για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα εκφράζουν τα ιταλικά μέσα Ενημέρωσης εν μέσω φόβων για την επιβολή «τιμωρητικών» δασμών σε προϊόντα όπως τα σκούτερ Vespa.

«Ο Τραμπ κηρύσσει πόλεμο στη Vespa» ήταν ένας τίτλος της εφημερίδας Il Messaggero, που συνοψίζει το κλίμα που αποτυπώνεται στην πλειονότητα των δημοσιευμάτων του ιταλικού Tύπου για το θέμα αυτό.

Αυτή η ανησυχία προέκυψε μετά τα δημοσιεύματα για μια «μαύρη λίστα» 90 ευρωπαϊκών προϊόντων που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε δασμούς 100% στο πλαίσιο της εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου κατά της εμπορικής «απάτης».

Οι ντομάτες, το σαλάμι, το προσούτο και το μεταλλικό νερό San Pellegrino – που τώρα ανήκει στον ελβετικό κολοσσό Nestle – είναι επίσης στη λίστα των προϊόντων που στοχοποιούνται ως αντίποινα στην ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγής αμερικανικού βόειου κρέατος από ζώα που είχαν τραφεί με ορμόνες.

Την ανησυχία του για τη στροφή υπέρ του προστατευτισμού που υποσχέθηκε ο Τραμπ στους ψηφοφόρους του εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στις ανοικτές οικονομίες και κοινωνίες, πάνω στις οποίες χτίσαμε δεκαετίες ευημερίας», δήλωσε σήμερα το πρωί.

Το 2016, οι ιταλικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 37 δισ. ευρώ, λίγο πάνω από το 10% του συνόλου των 362 δισ. ευρώ των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προϊόντα που καλύπτονται από τη «μαύρη λίστα» δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη βαρύτητα: το σύνολο των ιταλικών δίτροχων που εξάγονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε στα 182 εκατ. ευρώ, έναντι 4 δισ. ευρώ για τα αυτοκίνητα.

Η Piaggio, εταιρία κατασκευής της Vespa, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 5% του κύκλου εργασιών της και ότι θα μπορούσε να εξάγει τα σκούτερ της που κατασκευάζονται στο Βιετνάμ.

Οι «τιμωρητικοί» δασμοί, ωστόσο, στον κλάδο τροφίμων θα μπορούσαν αντίθετα να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα σε ορισμένα εξειδικευμένα προϊόντα.

Επικίνδυνη η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Ε.Ε.

Οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια διακυβέρνηση σε μια εποχή κατά την οποία η Δύση χρειάζεται να επιδείξει ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, υποστήριξε την Παρασκευή ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα.

«Η όποια εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τις οικονομίες μας, αλλά και για τους κανόνες που διέπουν την παγκοσμιοποίηση» δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ο Καλέντα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να απέχουν από εμπορικές διαμάχες «που συμβολικά δείχνουν μια διαφωνία σε μια εποχή κατά την οποία ο δυτικός κόσμος θα πρέπει να είναι ενωμένος προστατεύοντας τους πολίτες του από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

(Φωτογραφία: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Corriere della Sera: Ο Τραμπ χρησιμοποιεί τη γλώσσα του Στάλιν

Ο Μπέπε Γκρίλο στηρίζει Τραμπ και Πούτιν

SHARE: