Ιβάνοφ: Δεν θέλουμε να δοκιμαστούν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα

Ιβάνοφ: Δεν θέλουμε να δοκιμαστούν οι σχέσεις μας με την Ελλάδα

Να "αδειάσει" το έδαφος της Ελλάδας από πρόσφυγες ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Περισσότερη στήριξη από την ΕΕ, ζητάει ο ΥΠΕΞ της χώρας

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας την Παρασκευή στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Ρώμη, σημείωσε ότι για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες, αλλά και για να διαφυλαχθεί η περιφερειακή σταθερότητα στα Βαλκάνια, είναι αναγκαίο να "αδειάσει" το συντομότερο δυνατόν το έδαφος της Ελλάδας από μετανάστες και πρόσφυγες, όχι όμως μέσω της βαλκανικής διαδρομής, αλλά μέσω "εναέριων διαδρόμων".

Επίσης ο Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η ΠΓΔΜ δεν θέλει να δοκιμαστούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα και ότι είναι αναγκαία η παροχή υποστήριξης και στις δύο χώρες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Ιβάνοφ σημείωσε ότι παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα περιστατικά από μετανάστες να εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπως και αυξημένες περιπτώσεις με πλαστογραφημένα έγγραφα και κρούσματα κατά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.

«Το παράδοξο είναι ότι αυτά συμβαίνουν από το έδαφος χώρας που είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν. Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε οδηγηθεί σε μία κατάσταση όπου η Μακεδονία πρέπει να προστατεύσει την Ευρώπη από την ΕΕ» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Περισσότερη στήριξη από την ΕΕ, ζητάει ο Ποπόσκι

Περισσότερη στήριξη ζητά από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ποπόφσκι, όπως υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«Μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας έδωσε τα αναγκαία μέσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κατάσταση σαν και αυτή της μεταναστευτικής κρίσης», τονίζει ο Ποπόφσκι.

Προσθέτει δε, ότι μέχρι τώρα η χώρα του «ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» και «διατηρεί καλή συνεργασία με ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή και οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από την Ένωση».

Ο Ποπόφσκι εκφράζει την άποψη ότι το προσφυγικό μπορεί να λυθεί μόνον με πραγματικούς ελέγχους στα σύνορα εκτός του ενιαίου χώρου του Σένγκεν. «Κάτι το οποίο δεν είναι απλό, διότι η Ελλάδα έχει και θαλάσσια σύνορα και τόσα νησιά», προσθέτει.

Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ, τέλος, παραδέχεται ότι σε όσους περνούν από τα Βαλκάνια με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μπορεί να συγκαταλέγονται και κάποια άτομα συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές, τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά θεωρεί, πάντως, ότι πρόκειται για «όχι κύριας σημασίας φαινόμενο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE: