Καμικάζι Βρυξελλών: Δεν ήθελα να βρεθώ στο διπλανό κελί με τον Αμπντεσλάμ

default image

Σοκάρει το σημείωμα του Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί που ανατινάχθηκε την Τρίτη στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Δεν άντεχε να ζει σε καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης, ούτε ήθελε όπως αναφέρει να βρεθεί σε ένα κελί πλάι στον Αμπντεσλάμ.

Την πραγματική εξέλιξη των ερευνών γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έδωσε ο ομοσπονδιακός ανακριτής Φαν Λέεουφ, ο οποίος και έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους και τραυμάτισε 270. Ο Βέλγος ανακριτής ξεκαθάρισε ορισμένες πληροφορίες, αναφορικά με την ταυτότητα των δραστών, τις συλλήψεις που ανακοινώθηκαν από το πρωί, αλλά και το ρόλο των αδερφών Ελ Μπακραουί που προχώρησαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και το μετρό.

Οι πληροφορίες από βελγικά ΜΜΕ και αστυνομία από το πρωί της Τετάρτης ήταν πολλές και σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενες αναφορικά με την ταυτότητα των υπόπτων που αυτοκτόνησαν σκορπώντας το θάνατο, αλλά και εκείνον που διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται από τις αρχές. Έτσι, δεν επιβεβαιώνεται πως ο ύποπτος που διέφυγε είναι ο 24χρονος Ναχίμ Λααχραουί, πυροκροτητής και συνεργός του Αμπαούντ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Παρίσι.

Οι καμικάζι αδερφοί

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ανακριτής, δύο ήταν οι καμικάζι που σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ. Οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία για έναν από αυτούς. Πρόκειται πράγματι για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί, ενώ η ταυτότητα του δεύτερου παραμένει άγνωστη.

“Δεν άντεχα άλλο αυτή την κατάσταση, να μην ξέρω τι να κάνω, να με αναζητούν παντού. Δεν ήθελα να βρεθώ στο διπλανό κελί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ” δήλωσε ο Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί σε σημείωμα που άφησε πριν την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο. Ο καμικάζι αναφέρεται στον Τζιχαντιστή τρομοκράτη που συνελήφθη στις Βρυξέλλες και του οποίου η προσαγωγή φαίνεται πως τελικά πυροδότησε τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο Αμπντεσλάμ ήταν συνεργός του Αμπαούντ και ένας από τους τρομοκράτες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι. Όσο για τον αδερφό του Ιμπραχίμ, Καλίντ Ελ Μπακραουί, όπως αναφέρουν οι βελγικές αρχές, αυτός ανέλαβε την επίθεση στο μετρό, στο σταθμό Μαελμπίκ, όπου από την επίθεση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Οι δύο τους φαίνεται πως βρίσκονται σε διαμέρισμα λίγο έξω από το Μόλενμπεκ, όταν μετά από έφοδο της αστυνομίας οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ. Κατά τη δθιάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε και ο Αλγερινός Μοχάμπνετ Μπελκάιντ, πάνω στον οποίο βρέθηκαν ένα Καλάσνικοφ, μια σημαία του ισλαμικού κράτους, αλλά και ένα εγχειρίδιο Τζιχαντιστών. Ο Μπελκάιντ αναζητούνταν από τις αρχές Βελγίου και Γαλλίας για τη συμμετοχή του στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι αδερφοί Μπακραουί ήταν γνωστοί στην αστυνομία για μικροληστείες, δεν ήταν όμως ανάμεσα στη λίστα των υπόπτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την τρομοκρατία. Εκείνο που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά, είναι το γεγονός πως όπως φαίνεται οι αρχές είχαν συλλάβει τους δύο αδερφούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε προάστιο των Βρυξελλών στις 15 Μαρτίου, άγνωστο όμως για ποιους λόγους, του άφησαν ελεύθερους.

Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τον Ναχίμ Λααχραουί

Μια φωτογραφία με τους φερόμενους τρεις δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, δόθηκε από τις βελγικές αρχές στη δημοσιότητα από το απόγευμα της Τρίτης. Κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου. «Διαφορετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλοί μάρτυρες επίσης δίνουν κατάθεση» διευκρίνισε ο εισαγγελέας.


Το πρωί της Τετάρτης, βελγικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο καταζητούμενος ταυτοποιήθηκε και ότι επρόκειτο για τον πυροκροτητή του Παρισιού, Ναχίμ Λααχραουί, ενώ λίγο αργότερα δημοσίευσαν πως ο δράστης συνελήφθη στην πόλη Άντερλεχτ. Ο ίδιος ο ανακριτής από την πλευρά του, ανέφερε πως ο άνδρας της φωτογραφίας δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί. Επιπλέον, αν και επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου στην Άντερλεχτ, εξήγησε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο κατά πόσο πρόκειται για τον δράστη των επιθέσεων που καταζητείται.


Η διπλή τρομοκρατική επίθεση συνέβη το πρωί της Τρίτης σε αεροδρόμιο και μετρό των Βρυξελλών και προκάλεσε το θάνατο σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους και περισσότερους από 270 τραυματίες. Οι δύο εκρήξεις συνέβησαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ζάβεντέμ γύρω στις 08.00 το πρωί, ενώ μια τρίτη προκάλεσε χάος στο μετρό της πόλης κοντά στο σταθμό Μαελμπέκ.

Πηγή: RTBF

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα