Καρβούνης: Η Ελλάδα δεν απειλείται με έξοδο από τη Σένγκεν

default image

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Πόσο έτοιμη είναι η χώρα μας με τα hotspots και τις χώρες υποδοχής προσφύγων

Για την απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν μίλησε στην εκπομπή “Η Τρόικα του 98,4” ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης. Ο κ. Καρβούνης σημειώνει ότι έχει χτυπήσει “καμπανάκι” από την ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρήγορα στο θέμα των hotspots.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρβούνης είπε:

“Η Κομισιόν ακολουθεί την πολιτική “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”. Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη με τα hotspots, αν και ακούσαμε χτες το γραφείο του πρωθυπουργού να λέει ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις και θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου και εμείς θα βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη, υπάρχουν και ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν έχουν κάνει και αυτές αυτό που πρέπει για την υποδοχή των προσφύγων, οι οποίοι είναι υπό μετεγκατάσταση. Η Ελλάδα δεν απειλείται με εκδίωξη από τη Σένγκεν. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Πρώτα απ’ όλα, νομικά, δεν υπάρχει περίπτωση και δεν έχει προβλεφθεί μια χώρα να εκδιωχθεί από τη Σένγκεν. Δεν υπάρχει θέμα εκδίωξης της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ούτε θέμα αναστολής Σένγκεν. Παρατηρήθηκε ότι η Ελλάδα δεν έκανε τον Νοέμβριο τους ελέγχους που έπρεπε -είμαι σίγουρος ότι τώρα τους κάνει πολύ καλύτερα-, αυτό είναι παραβίαση των κανόνων της Σένγκεν και προσπαθούμε να θεραπεύσουμε την κατάσταση, μέσω της Σένγκεν. Αυτό που είπαν στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να φτιάξει τα hotspots και τους ελέγχους γρήγορα, είναι η εφαρμογή της Σένγκεν. Δεν βγαίνουμε από τη Σένγκεν, χτυπάμε ένα καμπανάκι και γι’ αυτό δίνεται και ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πρέπει με συνδρομή εμπειρογνωμόνων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να φτιάξει τα περίφημα hotspots στα πέντε νησιά. Το δεύτερο είναι η δημιουργία θέσεων προσωρινής υποδοχής μέχρι οι πρόσφυγες μόνιμα να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ και τέλος, να επιστρέψουν στο σπίτι τους, τους παράτυπους μετανάστες, τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν θέση στη χώρα μας. Όλα είναι δύσκολα, γι’ αυτό και η Ελλάδα έχει δυσκολίες και γι’ αυτό υπάρχει και μεγάλη ευρωπαϊκή στήριξη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα