Κασμίρ: Η διαμάχη Ινδίας – Πακιστάν, μέσα σε ‘2
Διαβάζεται σε 2'
Η σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν για τον έλεγχο του Κασμίρ δεν είναι η πρώτη. Οι χώρες έχουν διεξάγει ήδη τρεις πολέμους για την περιοχή των Ιμαλαΐων με τα πιο στρατιωτικοποιημένα σύνορα στον κόσμο.
- 07 Μαΐου 2025 07:44
Η διαμάχη για τον έλεγχο του Κασμίρ, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, παραμένει ένα από τα πιο εκρηκτικά γεωπολιτικά ζητήματα της Ασίας εδώ και δεκαετίες. Από την ανεξαρτησία Ινδίας και Πακιστάν από τη Βρετανία το 1947, και οι δύο χώρες διεκδικούν την περιοχή στο σύνολό της, αν και ελέγχουν από ένα τμήμα της, χωρισμένο από τη γνωστή “γραμμή ελέγχου“- ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα σύνορα στον κόσμο, που χαράχτηκε μετά τον πρώτο τους πόλεμο το 1947-48.
Από τότε, Ινδία και Πακιστάν έχουν εμπλακεί σε δύο ακόμα πολέμους για το Κασμίρ, με πιο πρόσφατο εκείνον του 1999.
Η ρίζα της σύγκρουσης εντοπίζεται στη διαίρεση της αποικιακής Ινδίας το 1947, όταν μικρά ημιαυτόνομα πριγκιπάτα κλήθηκαν να ενταχθούν είτε στην Ινδία είτε στο Πακιστάν. Στην περίπτωση του Κασμίρ, ο τοπικός ηγέτης αποφάσισε να ενωθεί με την Ινδία, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν μουσουλμανική.
Ένοπλοι αντάρτες αντιστέκονται στο Δελχί εδώ και δεκαετίες, με πολλούς μουσουλμάνους κατοίκους του Κασμίρ να στηρίζουν το αίτημα των ανταρτών για την ενοποίηση της περιοχής είτε υπό πακιστανική κυριαρχία είτε ως ανεξάρτητη χώρα. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τους μαχητές – ισχυρισμό που το Πακιστάν αρνείται.
Το 2019, η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι προχώρησε σε σκληρή καταστολή στην περιοχή που διοικείται από την Ινδία, καταργώντας μάλιστα το ειδικό καθεστώς αυτονομίας που ίσχυε από το 1949. Η κίνηση αυτή εκπλήρωσε μια πάγια υπόσχεση του ινδουιστικού εθνικιστικού κόμματος BJP και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μεγάλο μέρος της ινδικής κοινής γνώμης — προκάλεσε όμως έντονη οργή στο ίδιο το Κασμίρ.
Ακολούθησαν νέοι κανόνες που επέτρεψαν σε μη κατοίκους να αγοράζουν γη στην περιοχή για πρώτη φορά, κάτι που πολλοί κάτοικοι του Κασμίρ ερμήνευσαν ως προσπάθεια αλλοίωσης της δημογραφικής σύνθεσης και απομάκρυνσης των μουσουλμάνων από τη γη τους.