Καταδικάστηκε η Γαλλία για παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, δικαιώθηκε το περιοδικό Paris-Match

Καταδικάστηκε η Γαλλία για παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος, δικαιώθηκε το περιοδικό Paris-Match

Χαστούκι στη Γαλλία και βήμα υπέρ της προστασίας της ενημέρωσης και του Τύπου

Στην δικαίωση του εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού Paris-Match για την υπόθεση της δημοσίευσης πληροφοριών και φωτογραφιών από την ιδιωτική ζωή του πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό προχώρησε το Δικαστηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα καταδικάστηκε η Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Με τέσσερις ψήφους υπέρ και τρεις κατά, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Γαλλία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, εκδικάζοντας την προσφυγή των υπευθύνων του περιοδικού Paris-Match, που είχαν καταδικαστεί το 2005 από τις Γαλλικές αρχές επειδή δημοσίευσαν φωτογραφίες και πληροφορίες από την ιδιωτική ζωή του πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό.

Εξετάζοντας την υπόθεση υπό το πρίσμα της άσκησης της ελευθερίας του Τύπου σε συνδυασμό με την προστασία της φήμης και των δικαιωμάτων των άλλων, το Δικαστήριο έκρινε ότι κακώς οι Γαλλικές αρχές καταδίκασαν τους υπευθύνους του περιοδικού, δεδομένου ότι δεν επρόκειτο για μία απλή διαφορά μεταξύ του Τύπου και ενός δημοσίου προσώπου.

Το Δικαστήριο έκρινε ακόμη ότι, επειδή τα δημοσιεύματα και οι φωτογραφίες του περιοδικού αφορούσαν καταγγελίες της κυρίας C ότι ο πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν πατέρας του γιου της, η κοινοποίηση ήταν απαραίτητη δεδομένου ότι υπήρχαν κίνδυνοι και για τη διεκδίκηση της πατρότητας του παιδιού.

Το Δικαστήριο συμπέρανε ότι ήταν δικαίωμα του κοινού να ενημερωθεί για την ύπαρξη ενός εξώγαμου του πρίγκιπα του Μονακό, άσχετα από το αν το παιδί δεν θα είχε κληρονομικά δικαιώματα στον θρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network