“Καταφύγιο ειρήνης”: Το ιστορικό νοσοκομείο που χτυπήθηκε στη Γάζα

Διαβάζεται σε 6'
Νοσοκομείο Γάζα
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το νοσοκομείο Al Ahli μετά τον βομβαρδισμό της 17ης Οκτωβρίου Abed Khaled AP Photo

Το Al Ahli Arab Hospital ήταν ένα από τα αρχαιότερα και καλύτερα νοσοκομεία στην περιοχή. Κυρίως, όμως, ήταν ένα “καταφύγιο ειρήνης”.

Το βράδυ της Τρίτης (17/10) το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα βομβαρδίστηκε, προκαλώντας την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας. Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και Παλαιστίνιοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ και βρήκαν εκεί καταφύγιο, σκοτώθηκαν.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ αποποιείται κάθε ευθύνη για το εν λόγω χτύπημα, δείχνοντας ως υπεύθυνη την Ισλαμιστική Τζιχάντ, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για ολοφάνερη επιδρομή των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο καταλογίζει τη “σκόπιμη καταστροφή νοσοκομείων” στη σχετική λίστα.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, ποιο ήταν το συγκεκριμένο νοσοκομείο που χτυπήθηκε και τη σημασία του για τους κατοίκους της περιοχής.

Ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα νοσοκομεία της Γάζας

Το Al Ahli Arab Hospital ιδρύθηκε το 1882 και παρά των περιορισμό στην ηλεκτρική ενέργεια, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, που υφίσταται λόγω των πολιτικών αναταραχών στην περιοχή, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στην Γάζα.

Διαθέτει – ή τουλάχιστον διέθετε- 80 κλίνες, εξυπηρετώντας κατά ετήσιο μέσο όρο, περίπου 45.000 πολίτες, και παρέχοντας μερικές από τις καλύτερες διαθέσιμες ιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή. Δωρεάν πρόγραμμα για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες άνω των 40 ετών, δωρεάν περίθαλψη σε λιποβαρή ή υποσιτισμένα παιδιά, δωρεάν φυσιοθεραπείες σε παιδιά που φέρουν εγκαύματα, κέντρο ηλικιωμένων γυναικών, κινητές μονάδες κλινικής, είναι μόνο μερικές από τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πολύπαθη περιοχή της Γάζας. Πραγματοποιεί περίπου 300 χειρουργικές επεμβάσεις και περίπου 600 ακτινολογικές επισκέψεις τον μήνα.

Το νοσοκομείο ιδρύθηκε, ανήκει και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Αγγλικανικής Εκκλησίας, μίας από τις μεγαλύτερες χριστιανικές ομάδες στον κόσμο. Το “μότο” της Επισκοπής της Ιερουσαλήμ, του τοπικού παραρτήματος της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην περιοχή, που διαχειρίζεται το νοσοκομείο, συνοψίζεται στην λέξη “ειρήνη”.

Μετά την επίθεση της 17ης Οκτωβρίου, κήρυξε τη σημερινή ημέρα ως ημέρα πένθους και στη σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε,

“Η καταστροφή που παρατηρήθηκε, σε συνδυασμό με τη ιερόσυλη στοχοποίηση της εκκλησίας, πλήττει τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Διαβεβαιώνουμε απερίφραστα ότι αυτό είναι άξιο διεθνούς καταδίκης και τιμωρίας. Ακούγεται μια επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει το καθήκον της για την προστασία των αμάχων και να διασφαλίσει ότι τέτοιες απάνθρωπες, φρικιαστικές πράξεις δεν θα επαναληφθούν”.

“Ένα καταφύγιο ειρήνης”

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της Επισκοπής, σκοπός του νοσοκομείου είναι -ή μάλλον ήταν- να αποτελεί “ένα καταφύγιο ειρήνης στη μέση ενός από τα πιο ταραγμένα μέρη του κόσμου” για όλους τους φτωχούς και άπορους ανθρώπους της περιοχής ανεξαιρέτως.

“Αυτό το νοσοκομείο είναι ένα παράδειγμα για το πως οι διαφορετικές θρησκείες μπορούν να συνεργάζονται με αρμονία είχε αναφέρει παλαιότερα σε συνέντευξή της η διευθύντρια του νοσοκομείου, Suhaila Tarazi, και παρακολουθώντας τις περιγραφές μερικών κατοίκων της περιοχής, μπορεί κανείς να καταλάβει πως δεν πρόκειται για μία κενή φράση αλλά μία πραγματικότητα. Εκατοντάδες γυναίκες κατάφεραν να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενημέρωση και πρόληψη σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, εκατοντάδες παιδιά, που υπέφεραν από εγκαύματα λόγω των συνεχών εκρήξεων στην περιοχή, κατάφεραν να αναρρώσουν με τη βοήθεια γιατρών και εθελοντών, χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, λαμβάνουν καθημερινά ψυχοκοινωνική υποστήριξη, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης που δημιουργούνται όταν ζεις “στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου”.

Τι τραγική ειρωνία, όμως, το “άλλοτε καταφύγιο ειρήνης” να γίνεται δέκτης της απόλυτης βαρβαρότητας του πολέμου, που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου, με τον βομβαρδισμό του και σχεδόν την ολοκληρωτική του καταστροφή.

Οι επιθέσεις των προηγούμενων ημερών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στις 8 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την έναρξη του πολέμου, το νοσοκομείο απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων, λέγοντας ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προμηθευτεί με φάρμακα και άλλες προμήθειες για επείγοντα περιστατικά, που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προέβλεπε ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οι συνέπειες για τους ανθρώπους στη Γάζα είναι πολύ άσχημες, ιδίως στον τομέα της υγείας. Το Υπουργείο Υγείας έχει ενεργοποιήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε από όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να αυξήσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η ζωή στη Γάζα έχει παραλύσει, με όλα τα ιδρύματα και τους ιδιωτικούς τομείς κλειστούς, επηρεάζοντας την πρόσβαση των ανθρώπων στις βασικές ανάγκες, ιδιαίτερα στην υγεία.Το Al Ahli Arab Hospital δεσμεύεται να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του 24 ώρες το 24ωρο, για όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη”, είχε αναφέρει στην έκκλησή της, η διευθύντρια του νοσοκομείου Suhaila Tarazi.

Και πράγματι, λίγες ημέρες αργότερα το νοσοκομείο δέχτηκε όχι μόνο εκατοντάδες τραυματίες πολέμου αλλά και Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τις οικίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο εκεί, μετά την εντολή εκκένωσης του Ισραήλ.

Νοσοκομείο, Γάζα
Τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ MOHAMMED SABER

Η επίθεση, όμως, της 17ης Οκτωβρίου δεν ήταν το πρώτο πλήγμα που δέχτηκε το νοσοκομείο από την έναρξη του πολέμου. Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, “χτυπήθηκε” από ισραηλινή ρουκέτα, η οποία προσγειώθηκε στο κέντρο θεραπείας καρκίνου, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε δύο ορόφους ,όπου βρίσκονται οι θάλαμοι υπερήχων και μαστογραφίας. Τέσσερις υπάλληλοι του νοσοκομείου τραυματίστηκαν.

“Το Διαγνωστικό Κέντρο είναι το διαμάντι του νοσοκομείου Ahli, παρέχοντας διάγνωση του καρκίνου ως προοίμιο για διάφορες θεραπευτικές επιλογές τόσο στο Ahli όσο και σε άλλες εγκαταστάσεις”, είχε δηλώσει ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος της Ιερουσαλήμ, Hosam Naoum, σχολιάζοντας την επίθεση. Όπως μάλιστα αποκάλυψε, το νοσοκομείο επρόκειτο να ανοίξει ένα νέο τμήμα χημειοθεραπείας τον επόμενο μήνα, κάτι που, όπως γίνεται αντιληπτό, αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο βομβαρδισμός του ιστορικου νοσοκομείου κόστισε τη ζωή σε περίπου πεντακόσιους ανθρώπους ενώ περισσότεροι από εξακόσιοι υπολογίζεται ότι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα