Καταγγελίες για 'συμβόλαια θανάτου' από το καθεστώς Ερντογάν

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a meeting on forestry at his presidential palace in Ankara, Turkey, Wednesday, Nov. 29. 2017. (Pool photo via AP)
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses a meeting on forestry at his presidential palace in Ankara, Turkey, Wednesday, Nov. 29. 2017. (Pool photo via AP) AP

Έρευνα των αρχών μετά τις καταγγελίες βουλευτή για "απειλές δολοφονίας" Τούρκων αντιφρονούντων σε άλλες χώρες

Οι εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα σήμερα μετά τις δηλώσεις ενός βουλευτή ο οποίος υποστήριξε ότι ανατέθηκε σε "δολοφόνους" να σκοτώσουν Τούρκους αντιφρονούντες που ζουν αυτοεξόριστοι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας έχει καλέσει ως μάρτυρα τον βουλευτή Γκάρο Παϊλάν του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ώστε να του παράσχει τις πληροφορίες που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του.

Την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Παϊλάν είπε ότι έχει λάβει "διασταυρωμένες πληροφορίες" που κάνουν λόγο για "σχέδιο δολοφονίας (...) συμπατριωτών μας που ζουν στην Ευρώπη και ιδίως στη Γερμανία". "Ορισμένες δομές που εδρεύουν στην Τουρκία ανέθεσαν σε δολοφόνους να προχωρήσουν σε αυτούς τους φόνους", πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε για τις πηγές του, ούτε για τις υποτιθέμενες εντολές που έχουν δοθεί.

Ο Παϊλάν είπε ωστόσο ότι στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται "πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και καθοδηγητές της κοινής γνώμης" που ζουν αυτοεξόριστοι στην Ευρώπη και "έχουν υποδειχθεί ως προδότες από την τουρκική κυβέρνηση".

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε πρωτοφανείς εκκαθαρίσεις εναντίον των φερόμενων ως υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο τελευταίος διαψεύδει ότι ήταν ο εγκέφαλος του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα. Στο πλαίσιο αυτών των εκκαθαρίσεων έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι.

Αρκετές χιλιάδες Τούρκοι, μεταξύ των οποίων και πολλοί διανοούμενοι, εγκατέλειψαν την Τουρκία και εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Δύσης.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί συχνά τη Γερμανία ότι παρέχει καταφύγιο στους "τρομοκράτες", αναφερόμενος είτε στους υποστηρικτές του Γκιουλέν, είτε στους υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ερντογάν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν κατά Τραμπ: Δεν θα μας εξαγοράσετε με μια χούφτα δολάρια

Πώς η εξωτερική πολιτική του Τραμπ κάνει παντοδύναμο τον Πούτιν

ΟΗΕ: Άκυρη η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

'Ξεπούλησαν' τα τουριστικά πακέτα για τις γιορτές

SHARE:

24Media Network