Καταλονία: Νίκη του CiU χωρίς αυτοδυναμία "δείχνει" το πρώτο έξιτ-πολ

Καταλονία: Νίκη του CiU χωρίς αυτοδυναμία "δείχνει" το πρώτο έξιτ-πολ

Θα πλειοψηφήσει, αλλά δεν θα είναι 'αυτοδύναμο' το CiU μετά τις σημερινές εκλογές, λέει το πρώτο έξιτ-πολ

Οι Καταλανοί εκλογείς επεφύλαξαν μια "αναποδιά", με τη σημερινή ψήφο τους, στον εθνικιστή Αρτούρ Μας, όμως δεν παρέλειψαν ταυτοχρόνως να δώσουν μαζική υποστήριξη στα κόμματα εκείνα, που επιθυμούν ένα δημοψήφισμα για το μέλλον αυτής της ισχυρής περιφέρειας της νοτιοανατολικής Ισπανίας, με πληθυσμό περίπου 7,5 εκατομμύρια,  φανέρωσε η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση.

Το πρώτο έξιτ-πολ της δημόσιας τηλεόρασης TV3 λέει ότι το αριστερό κόμμα Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) διπλασιάζοντας τις έδρες του, τώρα θα έχει στο Parlament "ως και 23 έδρες, έναντι 54-57 (από 62 όμως) για το CiU του Μας".

 'Επονται : το Λαϊκό κόμμα, που πλειοψηφεί απόλυτα στο ισπανικό κοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό κόμμα.

 "Πολλές σημαίες της περιφέρειας της Καταλονίας, αλλά και των αυτονομιστών, η 'εστελάδα' (με το άσπρο αστέρι μέσα σε μπλέ φόντο) ανέμισαν από το πρωΐ σήμερα στους κεντρικούς δρόμους στη Βαρκελώνη", επισήμανε το Γαλλικό πρακτορείο.

 Ασκώντας το εκλογικό δικαίωμα, ο Μας τόνισε ότι, " αυτές είναι οι πιό κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της Καταλονίας, σε αυτές έχουμε όλοι τον ρόλο μας, τόσο ως χώρα όσο και ως λαός". Οι σημερινές εκλογές ήταν "πρόωρες".

 Αν η Καταλονία γινόταν ένα ανεξάρτητο κράτος, τότε θα ήταν το έβδομο πλουσιότερο --από την άποψη του κατά κεφαλήν εισοδήματος-- σε όλη την ΕΕ, όπως ο Μας ανέδειξε στις προεκλογικές του ομιλίες, επιμένοντας στον 'στόχο' γι απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του κόμματός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Καταλονία: Ιστορικές εκλογές με φόντο την ανεξαρτησία

SHARE:

24Media Network