Καταλονία: Προβλήματα στις μετακινήσεις από την απεργία αυτονομιστικού συνδικάτου

Demonstrators block a highway during a general strike in Borrassa, near Girona, Wednesday, Nov. 8, 2017. A worker's union has called for a general strike Wednesday in Catalonia. The regional government was sacked by Madrid and many of its members jailed in a rebellion probe after pushing ahead with secession from Spain. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Demonstrators block a highway during a general strike in Borrassa, near Girona, Wednesday, Nov. 8, 2017. A worker's union has called for a general strike Wednesday in Catalonia. The regional government was sacked by Madrid and many of its members jailed in a rebellion probe after pushing ahead with secession from Spain. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Η απεργία δεν υποστηρίζεται από τα κύρια ισπανικά συνδικάτα, CCOO και UGT, αλλά αναμένεται να περιλάβει και τα σχολεία, καθώς το μεγαλύτερο καταλανικό συνδικάτο της δημόσιας εκπαίδευσης, το USTEC, συμμετέχει στην απεργία.

Η κυκλοφορία ήταν δύσκολη σήμερα το πρωί στην Καταλονία, όπου πολλές οδοί και αυτοκινητόδρομοι ήταν αποκλεισμένοι εξαιτίας της απεργίας που κήρυξε ένα αυτονομιστικό συνδικάτο και η οποία επηρεάζει επίσης την κυκλοφορία των σιδηροδρόμων.

Μια αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Λυών (Γαλλία) και επρόκειτο να φθάσει στον προορισμό της στις 12:26, αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην αφετηρία της, σύμφωνα με την εθνική εταιρεία των ισπανικών σιδηροδρόμων Renfe.

Όσον αφορά τους δρόμους, οι κινητοποιήσεις επηρέασαν κυρίως την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο AP-7 κατά μήκος της ισπανικής ακτής στη Μεσόγειο που συνδέει την Ανδαλουσία με τα γαλλικά σύνορα, και στον αυτοκινητόδρομο A-2 που συνδέει τη Βαρκελόνη με τη Μαδρίτη.

Συνολικά, νωρίς το πρωί οι οδοί και οι αυτοκινητόδρομοι της περιφέρειας ήταν αποκλεισμένοι σε περίπου 50 σημεία, σύμφωνα με τις καταλανικές οδικές αρχές. Η λεωφόρος Ντιαγκονάλ ήταν επίσης αποκλεισμένη στην είσοδο της Βαρκελόνης.

Η έκκληση για γενική απεργία έγινε από την αυτονομιστική διασυνδικαλιστική οργάνωση CSC σε διαμαρτυρία για την επισφάλεια της εργασίας και για ένα διάταγμα της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης που χαλαρώνει τη διαδικασία για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την Καταλονία.

Όμως η κινητοποίηση, που υποστηρίζεται από δύο ισχυρές αυτονομιστικές ενώσεις, την Καταλανική Εθνοσυνέλευση και την Omnium Cultural, έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς τα αυτονομιστικά κινήματα ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων ηγετών τους.

Η απεργία δεν υποστηρίζεται από τα κύρια ισπανικά συνδικάτα, CCOO και UGT, αλλά αναμένεται να περιλάβει και τα σχολεία, καθώς το μεγαλύτερο καταλανικό συνδικάτο της δημόσιας εκπαίδευσης, το USTEC, συμμετέχει στην απεργία.

Ομάδες διαδηλωτών με πανό υπέρ της ανεξαρτησίας και πλακάτ, στα οποία ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων αξιωματούχων τους, υπήρχαν σε διάφορα σημεία, όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζιρόνα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν έναν αστυνομικό κλοιό για να βγουν πάνω στις γραμμές και να εμποδίσουν την κυκλοφορία των τρένων.

«Προσοχή! Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται σε όλο το περιφερειακό δίκτυο εξαιτίας της παρουσίας προσώπων και αντικειμένων πάνω στις γραμμές», ανακοίνωσε στο Twitter η καταλανική σιδηροδρομική υπηρεσία.

Αντιθέτως η κύρια αγορά τροφίμων της περιφέρειας, η Mercabarna, λειτουργεί, όπως και τα καφέ και τα εμπορικά καταστήματα της Βαρκελώνης, ενώ το μετρό λειτουργεί σε ποσοστό 85%.

Στη Βαρκελώνη, η κινητοποίηση φαίνεται ότι έχει μικρότερη συμμετοχή απ' ό,τι η γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου που είχε κηρυχθεί κατά της αστυνομικής καταστολής στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης και είχε καταγράψει μεγάλη συμμετοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΦΩΤΟ: AP Photo/Emilio Morenatti

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παραδόθηκε στη βελγική αστυνομία ο Πουτζντεμόν

SHARE: