Κατάργηση του “παπικού μυστικού” για σεξουαλικά εγκλήματα

Κατάργηση του “παπικού μυστικού” για σεξουαλικά εγκλήματα
Πάπας Φραγκίσκος AP

Μετά τις πολλαπλές κατηγορίες που θέλουν την Καθολική Εκκλησία να χρησιμοποιεί τη μυστικότητά της για σκοπούς που σχετίζονται με την παιδοφιλία ο πάπας Φραγκίσκος καταργεί το "παπικό μυστικό".

Μια ιστορική απόφαση έλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά τις πολλαπλές κατηγορίες συγκάλυψης σεξουαλικών εγκλημάτων εις βάρος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Το “Παπικό Μυστικό”, που αποτελεί την πιο αυστηρή μορφή μυστικότητας του εκκλησιαστικού νόμου, κάλυπτε τις περιπτώσεις καταγγελιών σεξουαλικών εγκλημάτων σε βάρος πιστών, πολλές φορές ανήλικων.

Σύμφωνα με το AP, στο διάταγμά του, ο Φραγκίσκος αναφέρει ότι οι πληροφορίες σε περιπτώσεις κακοποίησης θα πρέπει να προστατεύονται από τους ηγέτες της εκκλησίας για να διασφαλιστεί η “ασφάλεια, ακεραιότητα και εμπιστευτικότητά της”, αλλά δεν θα ισχύει για αυτές το “παπικό μυστικό” σε σχέση με κατηγορίες, δίκες και αποφάσεις που λαμβάνονται υπό το Κανονικό Δίκαιο της καθολικής εκκλησίας.

Οι νέοι κανόνες δημοσιεύθηκαν σήμερα, Τρίτη, ανήμερα των 83 γενεθλίων του Πάπα. Με την κίνηση αυτή γίνεται μια προσπάθεια συνεργασίας της παπικής δικαιοσύνης με τις αρχές των χωρών, στις οποίες οι κληρικοί κατηγορούνται για υποθέσεις παιδεραστίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα