Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Το ίδιο πλοίο είχε συγκρουστεί ξανά, στην Αμβέρσα

Διαβάζεται σε 4'
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη Lokman Vural Elibol/Anadolu via AFP

Τεράστια επιχείρηση σε εξέλιξη στον ποταμό της Βαλτιμόρης, μετά την κατάρρευση γέφυρας από πρόσκρουση φορτηγού πλοίου. Οχήματα στον βυθό και άνθρωποι αγνοούνται. Μόλις δύο έχουν διασωθεί. Το “αμαρτωλό” παρελθόν του πλοίου.

Συνεχίζεται η αγωνιώδης επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων μετά την κατάρρευση της γέφυρας “Francis Scott Key” στη Βαλτιμόρη, αφού ένα φορτηγό πλοίο (με σημαία Σιγκαπούρης) προσέκρουσε πάνω της.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον επικεφαλής της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης, οι αρχές εντόπισαν οχήματα βυθισμένα στο νερό.

“Το σόναρ εντόπισε την παρουσία βυθισμένων οχημάτων στο νερό. Δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα”.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν drones και τεχνολογία υπέρυθρων ως μέρος της αναζήτησής για άτομα και οχήματα που μπορεί να έχουν πέσει από τη γέφυρα στον ποταμό Patapsco.

Ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης ​​περιέγραψε το περιστατικό ως “αδιανόητη τραγωδία” λέγοντας ότι το γραφείο του συνεργάζεται με κάθε τμήμα της κυβέρνησης για να “την ξεπεράσει”. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι ερευνούν εάν υπήρχε πιθανή πετρελαιοκηλίδα στον ποταμό

Παράλληλα, τόσο ο αρχηγός της αστυνομίας όσο και της πυροσβεστικής είπαν ότι “δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι πρόκειται για τρομοκρατία”.

Οι θερμοκρασίες του νερού κοντά στο σημείο της κατάρρευσης της γέφυρας μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στο ποτάμι, λένε οι ειδικοί, καθώς βρίσκονται υπό το μηδέν.

Ανασύρθηκαν ζωντανοί δύο άνθρωποι

Να σημειωθεί πως δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα νερά του ποταμού “Ένα άτομο αρνήθηκε τις υπηρεσίες και αρνήθηκε τη μεταφορά, ουσιαστικά αυτό το άτομο δεν είχε τραυματιστεί”, ανέφερε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής και πρόσθεσε:

«Ωστόσο υπήρχε ένα άλλο άτομο το οποίο διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη AP Photo/Steve Ruark

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης εκτίμησε ότι οι αρχές αναζητούν περισσότερους από επτά ανθρώπους. Νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έως και 20 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν βρεθεί στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Το ίδιο πλοίο είχε συγκρουστεί ξανά στο παρελθόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Vessel Finder και το αρχείο ναυτικών συμβάντων Shipwrecklog, το ίδιο πλοίο είχε συγκρουστεί και το 2016 στο λιμάνι της Αμβέρσας.

Η πλώρη του φέρεται να έξυσε την πλευρά της προκυμαίας ενώ έφευγε από το λιμάνι, προκαλώντας σημαντική ζημιά και στη συνέχεια κρατήθηκε από τις αρχές.

Σύμφωνα με το Vessel Finder, ο καιρός ήταν καλός εκείνη τη στιγμή και για το συμβάν ενοχοποιήθηκε ο πλοίαρχος και ο πιλότος του πλοίου. Πάντως τότε δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Το περιστατικό επιβεβαίωσαν και οι λιμενικές αρχές. Η Maersk, η εταιρεία που ναύλωσε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εξέδωσε δήλωση την Τρίτη μετά το ατύχημα στη Βαλτιμόρη: “Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτό που συνέβη στη Βαλτιμόρη και οι σκέψεις μας είναι με όλους αυτούς που επηρεάστηκαν. Παρακολουθούμε στενά τις έρευνες που διεξάγουν οι αρχές και η Synergy και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατάμε ενήμερους τους πελάτες μας”.

Το χρονικό της κατάρρευσης

Υπενθυμίζεται πως γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) έγινε γνωστό ότι ένα μεγάλο πλοίο προσέκρουσε σε γέφυρα με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και μέρος της να καταρρεύσει . Συγκεκριμένα, μέρος της γέφυρας “Francis Scott Key” μήκους 2,62 χιλιομέτρων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ έπεσε στο νερό αφού φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με αυτήν.

Στις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα διακρίνονται και ακινητοποιημένα οχήματα να πέφτουν στον ποταμό Patapsco μετά την κατάρρευση.

Πάντως, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, κανένα μέλος από το πλήρωμα του πλοίου δεν τραυματίστηκε.

Η γέφυρα τέθηκε σε λειτουργία τον Μάρτιο του 1977 και πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου. Έχει μήκος 2.632 μέτρα και μεταφέρει περίπου 11,5 εκατομμύρια οχήματα ετησίως. Είχε πάρει το όνομά της από τον Francis Scott Keyσυγγραφέα και ποιητή, ο οποίος είχε γράψει τους στίχους του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.

Η γέφυρα αποτελεί μέρος του διακρατικού I-95, που είναι ο κύριος αυτοκινητόδρομος βορρά-νότου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Εκτείνεται από το Μαϊάμι της Φλόριντα έως το Μέιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα