Κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στη Δυτική Όχθη

Κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου στη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ενέκρινε τη συνέχιση σχεδίου κατασκευής σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 473 χλμ. στη Δυτική Όχθη. Σφοδρές αντιδράσεις

Η ισραηλινή διοίκηση πολιτικών υποθέσεων της Ιουδαίας-Σαμάρειας (Δυτική Όχθη) αποφάσισε  να δημοσιεύσει το σχέδιο αυτό ώστε το κοινό να μπορεί να παρουσιάσει τις αντιρρήσεις του μέσα σε διάστημα 60 ημερών

"Το σχέδιο αυτό ξεπέρασε συνεπώς ένα στάδιο αλλά μένουν πολλά ακόμη, όμως η σιδηροδρομική γραμμή μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη" αν έφερε ένας αξιωματούχος  που ζήτησε να μην κατονομαστείυπογραμμίζοντας η Παλαιστινιακή Αρχή αρνήθηκε να συνεργαστεί σε αυτό το έργο.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz διευκρινίζει από την πλευρά της ότι η στρατιωτική διοίκηση και το ισραηλινό υπουργείο Μεταφορών προβλέπουν την κατασκευή 30 σιδηροδρομικών σταθμών, δεκάδων γεφυρών και σηράγγων όπως και 11 σιδηροδρομικών γραμμών που θα συνδέουν τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Όχθης και μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς όπως ο Μααλέ Αντουμίν κοντά στην Ιερουσαλήμ, ο Αριέλ στη βόρεια Δυτική Όχθη ή ο Κιριάτ Αρμπα στη νότια.

Σε σχόλιο της, η εφημερίδα της αριστερής αντιπολίτευσης εκφράζει λύπη που το δίκτυο αυτό μπορεί να κατασκευαστεί σε "αραβική γη για εβραϊκές ανάγκες". Υπογραμμίζει επίσης ότι το σχέδιο ξεκίνησε και πρωθείται παρότι καμιά συμφωνία δεν υπάρχει για το μέλλον της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπως και για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Η Haaretz υπενθυμίζει ότι ο υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατζ δήλωσε πρόσφατα πως η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι "απαράδεκτη λόγω κυρίως των δικαιωμάτων μας επί της γης αυτής".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network