Κατηγορίες για τρομοκρατία στον οδηγό που συνελήφθη στην Αμβέρσα

Κατηγορίες για τρομοκρατία στον οδηγό που συνελήφθη στην Αμβέρσα

Σε βάρος του 39χρονου Γαλλοτυννήσιου ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας τρομοκρατικού χαρακτήρα, απόπειρα τραυματισμού και παραβίαση του νόμου περί οπλοφορίας

Κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό χαρακτήρα, απόπειρα τραυματισμού και παράνομη κατοχή όπλων απήγγειλαν οι βελγικές εισαγγελικές Αρχές σε βάρος του άνδρα που συνελήφθη την Πέμπτη στην Αμβέρσα, με την υποψία ότι επιχείρησε να παρασύρει πεζούς με το αυτοκίνητό του σε κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο.

Ο δράστης έχει κατονομαστεί ως Μοχάμεντ Ρ., είναι γεννηθείς στις 8 Μαΐου του 1977 και υπήκοος Τυνησίας.  Δεν ήταν γνωστός για ριζοσπαστικοποίηση, ούτε έχουν βρεθεί στοιχεία που τον συνδέουν με οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος. Ο 39χρονος κατοικούσε στη Γαλλία.

Κανείς δεν τραυματίστηκε κατά το περιστατικό. Πηγές της γαλλικής αστυνομίας ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ενδεχομένως ο Μοχάμεντ Ρ. να μην προσπαθούσε να βλάψει κάποιον αλλά ίσως να ήταν μεθυσμένος και να επιχείρησε να διαφύγει από έναν αστυνομικό έλεγχο.

Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, οι αστυνομικοί βρήκαν τον ύποπτο να κοιμάται μέσα στο αυτοκίνητό του, αφού τον καταδίωξαν σε όλη την πόλη. Ήταν σε κατάσταση μέθης και αδυνατούσε να δώσει κατάθεση.

Στο όχημα του 40χρονου βρέθηκαν διάφορα όπλα, κυρίως μαχαίρια και ένα μεταλλικό δοχείο με υγρό, το οποίο χρήζει περαιτέρω εργαστηριακής ανάλυσης.

Σύγχυση για τα αίτια της επίθεσης

Στη σύγχυση που επικρατεί στις αρχές σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις του δράστη (αν, δηλαδή, είχε ως στόχο το τρομοκρατικό χτύπημα ή απλά έχασε τον έλεγχο, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών) εστίασε την Παρασκευή ο βελγικός Τύπος.

Η βελγική εφημερίδα “Le Soir” αντιπαραβάλει σε άρθρο την ψύχραιμη βρετανική αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αντίσταση στον τρομοκρατικό εκφοβισμό, με αυτήν του Δημάρχου της Αμβέρσας και επικεφαλής του N-VA (εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος), Μπαρτ Ντε Βίβερ ο οποίος, παρά τις επιφυλάξεις του Γενικού Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, θεώρησε καθήκον του να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρόληψη πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος και να αυξήσει τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη, καλλιεργώντας έτσι το αίσθημα φόβου των πολιτών.

Η De Morgen, τόσο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο όσο και στο κύριο άρθρο της, αναφέρεται στις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με το κίνητρα του δράστη και την ασάφεια που υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον ήθελε όντως να πραγματοποιήσει επίθεση ή βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Ασκείται επίσης κριτική στον δήμαρχο της Αμβέρσας για την βιασύνη του να οργανώσει συνέντευξη τύπου και να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση προτού καν να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Τον ίδιο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσον ο δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή είχε άλλα κίνητρα, διατυπώνει, τέλος, και η De Standaard.

(Φωτογραφία: Joris Herregods via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα