Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Μέση Ανατολή: Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και απειλές για νέα ιντιφάντα

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί η Μέση Ανατολή: Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και απειλές για νέα ιντιφάντα
Palestinian protesters clash with Israeli soldiers on the Israeli border with Gaza, Thursday, Dec. 7, 2017. A number of U.S. allies in the Middle East are condemning the Trump administrations decision to recognize Jerusalem as the capital of Israel, with the United Arab Emirates, Kuwait, Qatar and Saudi Arabia urging Washington to reconsider and reverse the announcement. (AP Photo/ Khalil Hamra) ap

Σωρεία αντιδράσεων πυροδότησε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας

Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ώρες, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ. Την Πέμπτη δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών με Παλαιστίνιους διαδηλωτές ενώ ξεσηκωμός υπήρξε επίσης στην Τυνησία και την Ιορδανία, με χιλιάδες άτομα να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κίνηση του Τραμπ.

Την ίδια ώρα η Χαμάς καλούσε σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ, με την Αλ Κάιντα και την Χεζμπολάχ να εκφράζουν την στήριξή τους στην παλαιστινιακή οργάνωση.

Συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών με Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά και πλαστικές σφαίρες, στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, έντεκα Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από αληθινές σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών και άλλοι 20 από πλαστικές. Ένας από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Palestinian protesters clash with Israeli troops following protests against U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the capital of Israel, in the West Bank city of Ramallah, Thursday, Dec. 7, 2017. (AP Photo/Nasser Nasser) ap

(AP Photo/Nasser Nasser)

Διαδηλώσεις σε Τυνησία και Ιορδανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τυνησία κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, την ίδια ώρα που βουλευτές καλούσαν σε πανεθνική κινητοποίηση την Παρασκευή.

Στην Ιορδανία, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και μια αμερικανική σημαία κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν. “Όχι αμερικανική πρεσβεία στο ιορδανικό έδαφος” και “Θάνατος στο Ισραήλ”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Διαδηλώσεις αναμένεται να οργανωθούν και την Παρασκευή στο βασίλειο, μετά την προσευχή.

Στο κέντρο της Τύνιδας συγκεντρώθηκαν αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών και ισλαμικών οργανώσεων. “Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι” και “Κατάρα στον Τραμπ” ήταν τα βασικά συνθήματα που κυριάρχησαν στη διαδήλωση.

Περίπου 100-200 διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Οι αρχές είχαν αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή και είχαν διακόψει την κυκλοφορία σε όλους τους γύρω δρόμους.

Στο Σφαξ, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Τυνησίας, περίπου 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστίνιους.

Το κοινοβούλιο της Τυνησίας ενέκρινε ένα ψήφισμα που ζητά “από τις αραβικές και μουσουλμανικές αρχές να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση” των ΗΠΑ. Οι βουλευτές κάλεσαν επίσης “όλον τον λαό να συμμετάσχει στην πανεθνική διαδήλωση” αύριο.

Το πανίσχυρο συνδικάτο UGTT και το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, έχουν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη διαδήλωση αυτή. Η ένωση δημοσιογράφων της Τυνησίας αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει μια “πρωτοβουλία μποϊκοτάζ των αμερικανικών και σιωνιστικών προϊόντων”.

Σε νέα ιντιφάντα καλεί η Χαμάς

Η ισχυρή παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε σε νέα εξέγερση κατά του Ισραήλ, μετά τη μονομερή αναγνώριση από τον Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Θα πρέπει να ζητήσουμε να αρχίσει μια ιντιφάντα απέναντι στον σιωνιστή εχθρό και να δουλέψουμε γι’ αυτήν», ανέφερε σε ομιλία του στη Γάζα ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Χανίγια, ο οποίος εξελέγη τον Μάιο ηγέτης της οργάνωσης, κάλεσε τους Παλαιστίνιους, τους μουσουλμάνους και τους Άραβες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις κατά της απόφασης των ΗΠΑ την Παρασκευή (αύριο), την οποία αποκάλεσε «ημέρα οργής».

«Η 8η Δεκεμβρίου ας είναι η πρώτη ημέρα της ιντιφάντα εναντίον του κατακτητή», δήλωσε.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, η οποία έχει διεξαγάγει από το 2007 τρεις πολέμους με το Ισραήλ. Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και οι καμικάζι βομβιστές της είχαν βρεθεί στις πρώτες γραμμές της τελευταίας ιντιφάντα, από το 2000 έως το 2005.

«Έχουμε δώσει οδηγίες σε όλα τα μέλη της Χαμάς και σε όλες τις πτέρυγές της να είναι πλήρως έτοιμες για οποιεσδήποτε νέες οδηγίες ή εντολές που μπορεί να δοθούν για να αντιμετωπισθεί αυτός ο στρατηγικός κίνδυνος που απειλεί την Ιεουσαλήμ και απειλεί την Παλαιστίνη», δήλωσε ο Χανίγια.

«Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης», δήλωσε αναφερόμενος στην επικράτεια που περιλαμβάνει το Ισραήλ καθώς και την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο Χανίγια κάλεσε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να αποσυρθεί από την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ και τους Άραβες να μποϊκοτάρουν την κυβέρνηση Τραμπ.

«Θα πρέπει να ανακοινωθεί πως η αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία έχει θαφτεί μια για πάντα και πως δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αποκαλείται εταίρος των παλαιστινίων για την ειρήνη», τόνισε.

A woman walks past a poster praising U.S. President Donald Trumps recognition of Jerusalem as Israels capital, in Jerusalem, Thursday, Dec. 7, 2017. (AP Photo/Ariel Schalit) ap

 

(AP Photo/Ariel Schalit)

Παραμένει στην ειρηνευτική διαδικασία η Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ειρηνευτική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα των ΗΠΑ.

“Δεν λέω ότι δεν θα το κάνουν, απλώς εγώ δεν είμαι ενήμερη” είπε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

“Ανεπιθύμητος” ο Πενς

Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, που πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή της Μέσης Ανατολής εντός του Δεκεμβρίου, “είναι ανεπιθύμητος στην Παλαιστίνη”.

“Εξ ονόματος της Φάταχ, δηλώνω ότι δεν θα υποδεχτούμε τον αναπληρωτή του Τραμπ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ζήτησε να συναντηθεί (με τον Αμπάς) στις 19 του μηνός στη Βηθλεέμ. αυτή η συνάντηση δεν θα γίνει”, είπε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

Συνεργάτες του Αμπάς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν αυτήν την ανακοίνωση.

Supporters of Pakistani religious party Jamaat-e-Islami stand on a representation of the US flag during a rally against United States and Israel in Karachi, Pakistan, Thursday, Dec. 7, 2017. Some hundreds of Islamists have rallied in major cities across Pakistan, condemning U.S. President Donald Trump for declaring Jerusalem as Israel's capital. (AP Photo/Fareed Khan) ap

 

(AP Photo/Fareed Khan)

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.

“Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η πρόσφατη ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συμμερίζεται αυτήν την άποψη”, σημείωσαν οι πηγές αυτές.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα της Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο Ifax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως δεν μπορεί να επιτραπεί να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

Ερντογάν – πάπας: Η αλλαγή του καθεστώτος πρέπει να αποφευχθεί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πάπας Φραγκίσκος συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αλλάξει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποφευχθεί, έγινε γνωστό από πηγές του γραφείου του Τούρκου προέδρου.

«Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Ιερουσαλήμ είναι ιερή στους Εβραίους, τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πάπας Φραγκίσκος επισήμαναν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει στην πόλη θα πρέπει να αποφευχθεί» ανέφεραν οι πηγές.

Israeli troops use a water canon against Palestinians during a protest against U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the capital of Israel in the West Bank city of Bethlehem, Thursday, Dec. 7, 2017.(AP Photo/Nasser Shiyoukhi) ap

(AP Photo/Nasser Shiyoukhi)

Αλ Κάιντα και Χεζμπολάχ στηρίζουν τους Παλαιστινίους

Η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (AQAP) καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε τους υποστηρικτές της να στρατευθούν στο πλευρό της για να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους.

Στην ανακοίνωση που εντοπίστηκε από το SITE, την αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες, η εξτρεμιστική οργάνωση που εδρεύει στην Υεμένη ανέφερε ότι η απόφαση του Τραμπ ήταν το αποτέλεσμα των “βημάτων εξομάλυνσης” των σχέσεων ορισμένων αραβικών χωρών με το Ισραήλ.

“Είναι επίσης μια σαφής πρόκληση για τον μουσουλμανικό κόσμο”, προσθέτει η AQAP. “Αντιμέτωποι με αυτές τις σοβαρές εξελίξεις, στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων μας στην Παλαιστίνη και τους στηρίζουμε με ό,τι διαθέτουμε”, συνέχισε.

Η οργάνωση κάλεσε τους υποστηρικτές της να είναι έτοιμοι να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και παρακίνησε τους μουσουλμάνους να τη βοηθήσουν με χρήματα και όπλα. “Αν δεν κινηθείτε, Θεός φυλάξοι, τότε αύριο οι ιερότεροι τόποι και η Κίμπλα των μουσουλμάνων, η Μέκκα, θα πουληθούν και τότε δεν θα βρείτε κανέναν να τους υπερασπιστεί”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η AQAP ιδρύθηκε το 2009 όταν συγχωνεύτηκαν τα παρακλάδια της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη. Θεωρείται από τις ΗΠΑ μια από τις πιο επικίνδυνες οργανώσεις του δικτύου που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η πανίσχυρη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στηρίζει τις εκκλήσεις για μια νέα Ιντιφάντα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και παρότρυνε τους υποστηρικτές της να στηρίξουν την “αντίσταση”.

“Στηρίζουμε την έκκληση για μια νέα παλαιστινιακή Ιντιφάντα (εξέγερση) και την κλιμάκωση της αντίστασης που είναι η μεγαλύτεση, σημαντικότερη και πιο σοβαρή απάντηση στην αμερικανική απόφαση” είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

(Κεντρική φωτό: AP Photo/ Khalil Hamra)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα