“Καζάνι” έτοιμο να εκραγεί: Στην Ιερουσαλήμ η Ιβάνκα Τραμπ για τα εγκαίνια της πρεσβείας – Διαδηλώσεις στη Γάζα

“Καζάνι” έτοιμο να εκραγεί: Στην Ιερουσαλήμ η Ιβάνκα Τραμπ για τα εγκαίνια της πρεσβείας – Διαδηλώσεις στη Γάζα
Στην Ιερουσαλήμ η Ιβάνκα Τραμπ για τα εγκαίνια της πρεσβείας AP

Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει επιπλέον στρατεύματα μάχης και ελεύθερους σκοπευτές στα σύνορα της Γάζας ενόψει των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Στο Ισραήλ βρίσκεται η Ιβάνκα Τραμπ, η οποία την Δευτέρα θα παραστεί στα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Την ίδια ώρα, διαδηλωτές στη Γάζα προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις κατά μήκος των συνόρων και αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ισραηλινά πυρά.

Η κόρη του Αμερικανού προέδρου δήλωσε ότι επιστρέφει “με μεγάλη χαρά” στην Ιερουσαλήμ, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γεμίζοντας απογοήτευση και οργή τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι με τη σειρά τους “βλέπουν” μέρος της ιερής πόλης ως πρωτεύουσας ενός μελλοντικού κράτους.

“Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε την 70η επέτειο του Ισραήλ και το λαμπρό μέλλον” έγραψε η Ιβάνκα Τραμπ στο Instagram ενόψει των εγκαινίων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα, ακριβώς επτά δεκαετίες από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της. “Θα προσευχηθούμε για τις απεριόριστες μελλοντικές δυνατότητες της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ και θα προσευχηθούμε για ειρήνη”.

Η σύμβουλος του προέδρου και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ θα παραστούν το βράδυ της Κυριακής σε δείπνο ενόψει της εκδήλωσης της Δευτέρας, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00 τοπική ώρα.

Κινητοποιήσεις στη Γάζα

Στη Γάζα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν κατά μήκος του φράχτη. Η απογοήτευση από την προ μηνών απόφαση του Τραμπ συνέβαλε στην εκδήλωση κινητοποιήσεων για έξι εβδομάδες, κατά τις οποίες κάτοικοι του θύλακα συγκεντρώνονταν κοντά στα σύνορα, με κάποιους εξ αυτών να ρίχνουν πέτρες και να καίνε ελαστικά. Ζητούσαν τον τερματισμό των αυστηρών κυκλοφοριακών περιορισμών και το “δικαίωμα επιστροφής” στα σπίτια τους.

Ισραηλινοί σκοπευτές σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.700 ανθρώπους στις προηγούμενες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.

Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη κινητοποίηση μέχρι σήμερα. Όλα αυτά την παραμονή της 70ης επετείου του παλαιστινιακού “Νάκμπα” δηλαδή καταστροφή, η οποία αφορά στον μαζικό ξεριζωμό τους στον πόλεμο για τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις ως “τρομοκρατικές” ενέργειες από τη Χαμάς και ως απειλή για την ασφάλεια των πολιτών του, επισημαίνοντας τις προσπάθειες να καταστραφούν και να παραβιαστούν οι φράχτες. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες στις 30 Μαρτίου.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει τους ανθρώπους αν προσπαθήσουν να σπάσουν τον φράχτη. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θεωρεί τη Χαμάς υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί στη Λωρίδα της Γάζας και τις συνέπειές τους. Πρόσθεσε ότι έχει αυξήσει την ανάπτυξη “ταγμάτων μάχης, ειδικών μονάδων και ελεύθερων σκοπευτών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα